joi, 2 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeZiua Câmpului Syngenta: Noi soiuri, hibrizi și produse de uz fitosanitar, prezentate fermierilor la...

Ziua Câmpului Syngenta: Noi soiuri, hibrizi și produse de uz fitosanitar, prezentate fermierilor la Leova

Recomandate

Circa 50 de fermieri au participat, vineri, 7 iulie, la Ziua Câmpului organizată de echipa Syngenta în cadrul unui lot demonstrativ din satul Cupcui, raionul Leova, unde au fost prezentate varietățile de grâu, floarea-soarelui, porumb, dar și tehnologiile de cultivare.

Cei prezenți au fost informați inclusiv despre oferta de semințe de grâu și rapiță a companiei, cât și produsele pentru tratamentul semințelor de cereale.

Oleg Cojocaru, director vânzări Syngenta Republica Moldova, a remarcat că ultimii ani au fost foarte productivi pentru companie, deoarece s-a dezvoltat, în primul rând, echipa, dar și gama de produse disponibile pentru fermieri.

„Suntem mândri că produsele companiei sunt folosite practic în fiecare fermă din Republica Moldova, ceea ce ne oferă posibilitatea să vorbim despre eficiența acestora pe întreg teritoriul țării, în diferite condiții pedoclimatice. Totodată, țin să comunic că, gama de produse, fie că vorbim despre semințe, fie că vorbim despre produse de uz fitosanitar, este una variată și poate să răspundă tuturor așteptărilor pe care le au fermierii”.

Nicolae Moscalu, reprezentantul companiei ProArea, gazda evenimentului, a menționat că gestionează peste 2000 de hectare de teren în raionul Leova și aproximativ 1000 de ha în raionul Cantemir, iar colaborarea cu Syngenta a început în anul 2019, când au descoperit portofoliul de produse care cuprinde hibrizi performanți.

„Este deja al doilea an în care organizăm, alături de Syngenta, câmpuri demonstrative. Hibrizii pe care i-am semănat ne-au impresionat foarte mult, în primul rând, datorită faptul că au o rezistență mare la boli, dar și dispun de o productivitate înaltă. În plus, s-au adaptat foarte bine la condițiile pedoclimatice din zona noastră. Începând cu anul 2020, semănăm cea mai mare suprafață de teren cu hibrizi de floarea-soarelui și porumb de la Syngenta. În anul curent, am testat și două soiuri noi de grâu. Chiar dacă semănatul a avut loc cu întârziere, rezultatele pe care le vedem sunt peste prognozele noastre. Câmpul demonstrativ este compus din două soiuri de grâu: PIBRAC și ROCINANTE și câte 11 hibrizi de floarea-soarelui și porumb. Am decis să organizăm acest lot demonstrativ pentru a vedea capacitățile, productivitatea soiurilor și hibrizilor de culturi agricole Syngenta, dar și eficiența produselor de uz fitosanitar. După cum arată cultura la momentul dat, sperăm să obținem o recoltă destul de bună, de circa 5,3-5,8 tone de grâu la ha”. 

În context, Oleg Cojocaru a amintit că, Syngenta s-a axat în activitatea sa pe dezvoltarea de noi segmente.

„Noutățile pe care ne propunem să le prezentăm fermierilor țin de genetica culturilor cerealiere, în principal la cultura de grâu, unde, pe lângă varietatea deja bine cunoscută PIBRAC, venim ca noutate cu soiul ROCINANTE, care sperăm că se va regăsi în fermele din țară datorită productivității, dar și toleranței pe care o are față de principalele boli, oferind o recoltă cantitativă și calitativă. La fel, dezvoltăm portofoliul semințe de floarea-soarelui și porumb. Pentru anul 2024, pregătim lansarea a cel puțin trei varietăți noi de floarea-soarelui și porumb. În segmentul High Oleic, fermierii au avut posibilitatea să cunoască hibridului SUBEO HTS, care în testările interne din ultimii ani a confirmat prin productivitate și stabilitate, fiind cu mult peste așteptări. Dezvoltarea continuă a portofoliului ne permite să avem cea mai bună ofertă la cultura de floarea-soarelui. Suntem lideri pe piață cu creșterea vânzărilor la semințe de floarea-soarelui în 2023, în condiția când suprafețele de floarea-soarelui sunt în descreștere cu cel puțin 15% față de anul trecut”.

Ion Barancean, administratorul SRL Fruct-AgroPrut din satul Tochile-Răducani, raionul Leova, care gestionează circa 670 de hectare a comunicat că colaborează cu Syngenta începând cu anul 2011, atunci când a înființat propria companie.

„Din gama de produse pe care o propune Syngenta folosim atât hibrizi de floarea-soarelui, cât și porumb, dar și produse de uz fitosanitar. În anul curent, am semănate circa 270 de ha de floarea-soarelui cu hibrizi Syngenta, cât și circa 50 de ha de porumb. Sunt mulțumit de produsele pe care le procur de la această companie, deoarece calitatea este una foarte înaltă și putem conta pe eficiența lor atunci când realizăm anumite tratamente. Desigur, mai încercăm produse și de la alte companii, care vin cu oferte pe piață, dar cele de la Syngenta sunt cu mult mai sigure și mai eficiente”.

Andrei Ciobanu din satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, are în gestiune circa 900 de hectare dintre care, în anul curent, a semănat circa 350 de ha de grâu, 170 de ha de floarea-soarelui, 50 ha de orz, 125 de ha de rapiță, mazăre 100 de ha și porumb 125 de ha. 

„Cu Syngenta colaborăm de mai bine de 6 ani, iar pe parcursul acestei perioade am folosit mai multe produse, inclusiv hibrizi de floarea-soarelui, grâu, porumb. În anul curent, circa 75-80% din suprafața însămânțată cu floarea-soarelui este de la Syngenta. Suntem mulțumiți de rezultatele pe care le înregistrăm la hibrizii de floarea-soarelui SUBARO HTS, SURELI HTS, chiar dacă condițiile pedoclimatice au fost mai complicate în ultimi ani, acești hibrizi au oferit roade îmbucurătoare. În urma mai multor testări pe care le-am făcut, am observat că, fiind semănați pe același câmp hibrizi de la Syngenta și de la alte companii, recolta obținută la hibridul SUBARO a fost cu 600 de kg mai mare decât competitorul, care a avut condiții puțin mai bune. Astfel că, suntem mulțumiți de rezultate și alegem hibrizi de la Syngenta”.

Agricultorii au fost informați și despre hibrizii de porumb și tehnologia de cultivare, iar o atenție deosebită a fost acordată administrării erbicidelor preemergente, care arată rezultate foarte bune, mai ales în cazul porumbului, care este cea mai afectată cultură în concurența cu buruienile.

Echipa Syngenta a răspuns la întrebările adresate de fermierii prezenți, inclusiv a oferit sfaturi despre tratamentele și produsele pe care ar trebui să le folosească producătorii pentru a obține recolte sporite.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale