joi, 16 ianuarie, 2025
4.2 C
Chișinău
spot_img
HomepageAdvertorialeZiua Cooperativelor de cultură mare din România - Ediția a II-a

Ziua Cooperativelor de cultură mare din România – Ediția a II-a

Recomandate

Zece Coooperative de Cultură Mare din România, ce strang impreuna fermieri ce administreaza 300.000 Ha de teren arabil, au decis sa faca primul pas pentru a da nastere unei aliante ce va avea misiunea de a sustine, promova si apara interesele mediul cooperatist romanesc in relatia cu factorii oficiali de decizie la nivel local, regional si national.

„Viitoarea structura de reprezentare a cooperativelor romanesti de cultura mare isi propune promovarea fenomenului cooperatist agricol actual ca forma superioara, perena si statutara de asociere a fermierilor romani. Cooperativele agricole pot deveni astfel baza viitoarei guvernante integrate a agriculturii romanesti moderne, bazata pe filiere de transformare superioara a materiilor prime agricole si pe acces competitiv la pietele de desfacere interne si internationale”, a spus Florin Constantin, Director de Strategie al ADAMA, initatorul proiectului „Ziua Cooperativelor de Cultura Mare din Romania”.

Aceasta a fost principala concluzie a celei de-a doua editii a Zilei Cooperativelor de Cultura Mare din Romania ce a avut loc in perioada 11-12 Mai la Braila.

Cooperativele agricole prezente la masa dezbaterilor in cadrul evenimentului organizat la Braila si reprezentate la nivel de Presedinte, Director General si Membri ai Consiliului de Administratie au fost: Agri Sud (Ilfov), Arges Biosud (Arges), Braicoop (Braila), Unirea Sutesti (Braila), Dobrogea Sud (Constanta), Oltenia Cereal Nord (Olt), Tinoasa (Teleorman), Vlasca 2008 (Giurgiu), 15 Februarie Rotunda (Olt), Banat Agrovest (Timis) si Unirea Covurlui (Galati).

In prezent, reprezentantii Cooperativelor lucreaza la constructia statutului ce va sta la baza cristalizarii aliantei cooperativelor romanesti, urmand ca documentul sa capete prima sa forma inainte de sfarsitul lunii Iulie.

Viitoarea alianta a Cooperativelor Romanesti va sustine includerea aspectelor agronomice in actualul demers de cadastrare a terenului agricol,  obtinerea de facilitati fiscale concrete pentru Cooperative, stimularea accesului fermierilor la Cooperative prin acordarea de facilitati fiscale si subventii specifice pentru fermierii ce fac parte din Cooperative si, nu in ultimul rand, modificarea si ameliorarea Legii 566/2004 – privind cooperatia agricola , a OG 37/2005 – privind grupurile de producatori , precum si a ghidurilor solicitantilor AFIR si punerea acestora in concordanta.

Demersul actual de cadastrare a terenurilor agricole utilizate de fermieri, aflat in curs de derulare de catre ANCPI, este concentrat, momentan, pe aspectele fizice si juridice fara sa ia in calcul aspectul agronomic, prin comasare si/sau rationalizare. Sustinerea optimizarii procesului de cadastrare aflat in prezent in curs este unul dintre principalele obiective al viitoarei aliante a Cooperativelor Romanesti.

Obtinerea de facilitati fiscale concrete si accesul la programe de finantare si subventii din cadrul PAC 2014-2020 pentru Cooperative sunt alte doua obiective pe care viitoarea alianta a Cooperativelor Romanesti isi propune sa le atinga.

Modificarea si ameliorarea Legii 566/2004 este un alt obiectiv critic subliniat de fermierii ce fac parte din Cooperativele de Cultura Mare, astfel incat actul normativ sa fixeze si sa protejeze statutul „sui generis” al cooperativelor in Romania, ca entitati juridice constituite sub forma „societatii de persoane”, cu posibilitati reale de activare si dezvoltare de activitati economice si recunoasterea rolului de structurare a guvernantei socio-economice in mediul rural.

Cea de-a treia editie a Zilei Cooperativelor de Cultura Mare din Romania va avea loc in luna Septembrie la Constanta.

Despre ADAMA

ADAMA, cel mai mare producator de produse fito-sanitare din lume si o companie creata la sfarsitul anilor 1940 sub forma unei cooperative din Israel, a fost organizatorul si sustinatorul exclusiv al evenimentului “Ziua Cooperativelor de cultura mare din Romania”.

Adama
Adamahttps://www.adama.com/moldova/ro/
Cea mai mare companie de produse fitosanitare din lume cu o prezență neîntreruptă în Republica Moldova de peste 25 de ani!

Citește și ›

Advertoriale