Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte în fiecare an la 20 mai pentru a atrage atenţia asupra importanţei lor pentru umanitate, asupra necesităţii conservării albinelor dar şi a altor polenizatoare.
Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, pentru a reaminti oamenilor importanţa albinelor, pentru a invita omenirea să ia măsuri concrete pentru a le proteja. Propunerea de proclamare a acestei zile a venit din partea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, avându-l ca şef de proiect pe vicepremierul Dejan idan, conform www.worldbeeday.org şi www.blog.mybees.ro. Acesta a declarat: „(…) Conştientizarea importanţei vitale de salvare a albinelor trebuie să ajungă la fiecare individ şi trebuie să facem mai mult decât să vorbim – trebuie să întreprindem activităţi concrete pentru creşterea şi îngrijirea albinelor, pentru promovarea dezvoltării apiculturii – peste tot, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare”.
Data aleasă pentru marcarea acestei zile reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.
Tot cu prilejul proclamării Zilei mondiale a albinelor, Carla Mucavi, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a comentat: „Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării”.
Studiile efectuate de ONU şi de „International Union for the Conservation of Nature” arată că populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc.
Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine. Albinele sunt esenţiale pentru polenizarea nucilor, pepenilor, citricelor, merelor, cepei, dovleceilor, fasolei, ardeilor, vinetelor, castraveţilor, roşiilor, cafelei, nucilor de cocos şi nu numai. Aceste alimente ne aduc 35% din necesarul energetic, majoritatea mineralelor, vitaminelor şi anti-oxidanţilor.
Albert Einstein obişnuia să spună că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”.
Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.
Comentarii