Au mai rămas zile numărate până la cea mai așteptată sărbătoare dedicată tradițiilor vinicole: Ziua Națională a Vinului. Pe 7 și 8 octombrie, celebrăm cea de-a XXII-a ediție a evenimentului, marcând, totodată, și un deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.
Agrobiznes este partener media al evenimentului.
Ziua Națională a Vinului este mai mult decât o sărbătoare, fiind o ocazie potrivită de a celebra tradițiile vinicole și cultura, dar și un moment pentru noi descoperiri și pentru aprecierea inovațiilor.
În mod tradițional, Ziua Națională a Vinului promovează cultura consumului responsabil și corect al vinului de calitate, și totodată continuă angajamentul de a fi o sărbătoare mai prietenoasă mediului.
Carnetul Degustatorului – ghidul pentru cultivarea consumului responsabil de vin
Amicii vinului, turiștii străini, dar și profesioniștii care vor dori să descopere Vinul Moldovei, vor fi ghidați de Carnetul Degustătorului. Creat sub forma unei cărți de buzunar, acesta respectă normele internaționale pentru degustarea vinurilor de calitate și încurajează consumul responsabil.
Carnetul include 12 tichete detașabile pentru degustare și un pahar special de tritan (material 100% reciclabil), perfect adaptat pentru degustări, care nu schimbă gustul și aroma vinului.
Chiar dacă accesul pe teritoriul Pieței Marii Adunări Naționale, locul desfășurării ZNV, este gratuit, achiziționarea Carnetului Degustatorului aduce numeroase beneficii și facilități pentru vizitatori.
La prezentarea acestuia, participanții vor beneficia de reduceri la achiziționarea articolelor promoționale marca „Wine of Moldova”. Carnetul include și o hartă a Drumului Vinului și informații despre vinăriile care organizează tururi vinicole de Ziua Națională a Vinului, precum și programul detaliat al celor două zile festive.
Carnetul Degustatorului poate fi achiziționat aici și este valabil exclusiv în zilele de desfășurare a Zilei Naționale a Vinului, pe 7 și 8 octombrie 2023.
Sustenabilitatea – un angajament durabil
Cu o viziune orientată spre un viitor mai sustenabil, a devenit o tradiție ca Ziua Națională a Vinului să fie o sărbătoare prietenoasă mediului înconjurător, promovând această perspectivă și în rândul membrilor comunității.
De aceea, fiecare vizitator care va veni în Piața Marii Adunări Naționale va primi un pahar special de degustare, din material ecologic. Și vesela de la food-court va fi în mare parte din materiale biodegradabile.
În zonele de relaxare din Piața Marii Adunări Naționale, vor fi amenajate măsuțe și scaune, fabricate din paleți de lemn, contribuind astfel la reducerea impactului negativ asupra mediului.
Deșeurile vor fi colectate separat iar coșurile de gunoi vor fi distribuite pe întreg teritoriul de desfășurare a evenimentului. Pentru a asigura un proces eficient și responsabil de reciclare a deșeurilor, ulterior, deșeurile vor fi triate și reciclate de companii specializate.
Un alt exemplu al angajamentului față de sustenabilitate este reprezentat de cortul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), care e construit din materiale reciclabile, iar electricitatea este asigurată de LED-uri alimentate de la panourile solare.
Aceste măsuri reflectă determinarea organizatorilor de a contribui la protejarea mediului pentru generațiile viitoare. Mai mult, acestea se aliniază cu politice ONVV și a vinăriilor reunite sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” de a implementa standarde de sustenabilitate în conformitate cu tendințele globale și preferințe ale consumatorilor pentru produse sustenabile, sporind astfel competitivitatea vinurilor îmbuteliate pe piața de export.
Ziua Națională a Vinului va avea loc pe 7 și 8 octombrie 2023, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
Detalii complete despre programul evenimentului și informații suplimentare sunt disponibile pe acest link și pagina de Facebook Wine of Moldova
Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.
Comentarii