Ziua Națională a Vinului 2017 a fost inaugurată solemn în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău în prezența a mii de vizitatori, dar și a oficialităților de rang înalt. Ajunsă la a XVI-a ediție, cea mai mare sărbătoare a tradițiilor se desfășoară cu genericul „Păstrăm legenda vie”, îndemnând la cunoașterea legendei Vinului Moldovei și păstrarea acesteia în armonie cu natura. În cadrul evenimentului sunt expuse circa 1.000 de tipuri de vinuri și divinuri, pentru a fi degustate de cei peste 100.000 de vizitatori din țară și de peste hotare. Agrobiznes este Partener Media al evenimentului.
Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova: „Mă bucur să fiu prezent la cea de-a XVI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, cel mai important eveniment de promovare a vinurilor. În mod tradițional industria vinicolă reprezintă o ramură cheie a economiei naționale , pentru că în această industrie lucrează peste o treime din cetățenii țarii. În același timp, Ziua Națională a Vinului reprezintă o platformă de comunicare între vinificatori, dar și o ocazie bună de creștere a notorietății brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Vinurile noastre au fost fabricate de generații de vinificatori și se află în cele mai mari pivnițe din lume, fiind apreciate de consumatorii din Est și din Vest. Nu greșim deloc atunci când spunem că avem vinuri de legendă.”
Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „Pentru 2 zile inima Chișinăului devine o casă primitoare în care ne bucurăm de Vinul Moldovei, gastronomie, cultură şi tradiţiile noastre seculare. Vinul Moldovei rămâne cel mai bun ambasador al Moldovei, prin intermediul căruia ne afirmam pe plan internațional, dar și un punct important de atracție pentru oaspeții care ne vizitează, și sunt aici, alături de noi. Ediția a 16-a a Zilei Naționale a Vinului reprezintă un apel spre consolidarea resurselor vitivinicole ale ţării, ocazia de a cunoaște legenda Vinului Moldovei și de a învăța să o păstrăm pentru generațiile viitorului.”
Vasile Bîtcă, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „La aceasă sărbătoare națională vă veți convinge că Vinul Moldovei este o legendă vie. Evenimentul ne oferă posibilitatea să totalizăm activitatea sectorului, să analizăm performanețele obținute pe parcursul acestui an. Pot să anunț că în primele șase luni anului am înregistrat o creștere a exportului cu 17%. Împreună putem construi viitorul la noi acasă.”
James D. Pettit, ambasadorul SUA în Moldova: „Vinul Moldovei duce faima țării în lume. Poporul american, prin USAID, este mândru să susțină această ramură importantă a economiei. În pofida embargoului impus de Rusia, industria vinicolă a renăscut. Numeroasele premii internaționale vorbesc despre calitatea vinului moldovenesc. Relațiile economice dintre SUA și Moldova se află la o nouă etapă de dezvoltare.”
Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Moldova: „Circa 70% din vinurile exportate de Republica Moldova ajung pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană. Este un semn de apreciere a calității vinului. Vă felicit pentru această performanță. Vă doresc o să aveți o sărbătoare frumoasă.”
Sărbătoarea a debutat cu o paradă inedită a celor 47 de producători de vinuri – număr record – care au format împreună Drumul Vinului Moldovei. Fiecare vinărie a fost însoțită de câte o pereche de dansatori, care duceau câte un coș cu struguri. Producătorii au pășit pe covorul verde al evenimentului cu câte o sticlă de vin pe care au oferit-o pentru a pune temelia colecției „Făurit pentru a fi savurat”, care va fi păstrată la ONVV ca o expoziție pentru oaspeții de peste hotare și drept exemplu pentru generațiile viitoare de vinificatori.
Desfășurată pentru al patrulea an consecutiv sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, cea de-a XVI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului aduce o serie de noutăți și evoluează spre un alt nivel: pe lângă promovarea consumului conștient și moderat al vinului, sărbătoarea devine mai prietenoasă mediului pentru ca să „Păstrăm legenda vie”.
Timp de două zile (7 și 8 octombrie), organizatorii așteaptă peste 100.000 de vizitatori, printre care și câteva zeci de mii de turiști străini. Cel puțin 20 de jurnaliști din străinătate se află în Republica Moldova pentru a relata despre Ziua Națională a Vinului 2017.
Pentru că este o ediție cu multe noutăți, dar și pentru a promova consumul moderat de vin, organizatorii au pregătit vouchere care pot fi cumpărate la cortul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) din Piața Marii Adunări Naționale. În schimbul voucherelor se oferă:
- un pahar de tritan (100% reciclabil);
- un accesoriu special de purtat în jurul gâtului (port pahar), astfel încât mâinile să fie libere;
- degustări de la 21 de vinării (pentru cele două zile ale sărbătorii);
- două degustări de divinuri autohtone;
- degustarea Vinului Favorit;
- bilete de călătorie cu troleibuzul, încurajând vizitatorii să-și lase mașinile acasă;
- reducere 20% la articolele promoționale Wine of Moldova (șepci, tricouri, pahare etc).
Călătoria din Piața Marii Adunări Naționale în lumea Vinului Moldovei include:
- degustări cu pahare ecologice, fabricate din tritan, un material care permite degustarea corectă, inert la interacțiunea cu vinul, 100% reciclabil și nepoluant;
- Școala Vinului – cei mai iscusiți somelieri și bucătari inițiază vizitatorii în tainele consumului conștient al Vinului Moldovei combinat cu bucatele potrivite, oferind masterclass-uri pasionaților;
- Delicii gastronomice autohtone preparate chiar în timpul evenimentului, asortate de Vinul Moldovei și condimentate cu spectacole artistice care cuprind toate genurile muzicale;
- Drumul Vinului oferă tururi tematice care pornesc din inima Capitalei spre originea vinurilor de calitate din toată țara. Rezervările se fac la cele 4 info-point-uri existente pe platforma evenimentului;
- „Parcursul olfactiv” – o premieră care permite indentificarea aromelor standard din vinuri, cu acces liber;
- Târgul meşteşugăresc include expoziţii și ateliere ale meșterilor populari, precum și alte activități care scot în evidență tradițiile și valorile Moldovei;
- Două curți țărănești autentice, în plină acțiune de preparare a vinului, cu laițe, butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei.
- Concerte cu orchestra de muzică populară „Mugurel” și ansambluri de dansuri din Chișinău și regiunile Moldovei. Seara Zilei Naționale a Vinului aduce în scenă un recital al Moldovan National Youth Orchestra și Cristorfor Aldea Teodorovici Orchestra.
Astăzi și mâine (pe 7 și 8 octombrie 2017) te așteptăm în Piața Marii Adunări Naționale la Ziua Națională a Vinului – cea mai mare sărbătoare a tradițiilor din Moldova, care celebrează recolta de toamnă și recunoaște istoria milenară a vinificației autohtone.
Comentarii