‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBilanțul ANSA: Anul acesta se exportă cantități mari de zmeură, mure, căpșuni și nuci

Bilanțul ANSA: Anul acesta se exportă cantități mari de zmeură, mure, căpșuni și nuci

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Directorul General al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, Gheorghe Gaberi şi Svetlana Lungu, şefă a Direcţiei sănătatea şi protecţia plantelor au susţinut astăzi un briefing de presă privind exporturile de produse agricole vegetale. Gaberi a menţionat că în comparaţie cu anul trecut, volumul exportului s-a majorat semnificativ. Totodată au apărut categorii noi de produse agricole destinate exportului.

Astfel, în primele șapte luni ale anului curent au fost exportate 87 mii de tone de mere, față de 52 mii de tone în aceeași perioadă a anului trecut; 2,8 mii de tone de piersici, care anul trecut practic nu au fost exportați. În aceeași perioadă a anului curent s-au exportat 956 tone de zmeură, față de 478 tone în primele șapte luni din 2015. A crescut şi cantitatea de căpșune exportate: 360 de tone față de 80 de tone. Au fost exportate şi nuci în coajă, aproximativ 600 de tone, cantităţi mari de zmeură, mure şi rădăcini de hrean.

Lista firmelor exportatoare de produse agricole depăşeşte cifra de o mie. Numărul certificatelor fitosanitare eliberate în anul 2015 este cca 60 de mii, în anul 2016 până la 01.08.2016  –  40 mii, fapt ce denotă o creştere considerabilă a exporturilor.

Directorul General ANSA a menţionat că doar din partea Federaţiei Ruse sunt stabilite listele exportatorilor. În conformitate cu scrisoarile primite din partea Rosselhoznadzor, în perioada  anilor 2015 – 2016, 123 de agenţi economici au avut dreptul de a exporta în  Federația Rusă marfa pozițiilor tarifare 0808 (mere, pere şi gutui în stare proaspătă) și 0809 (caise, cireșe, vișine, piersici (inclusiv  nectarine), prune şi porumb în stare proaspătă). Pentru exportul altor produse de origine vegetală există lista de 248 de exportători plasată pe site-ul Rosselhoznadzorului.

Numărul statelor cu destinaţia de export a produselor din R. Moldova este în total de cca 70. În anul 2016 au fost eliberate certificate fitosanitare pentru mai mult de 50 de state. În şapte luni ale anului curent s-au exportat mărfuri în:

  • Țările Uniunii Europene – România, Marea Britanie, Austria, Elveția, Franța, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Spania, Germania. Produse: fructe (prune, struguri, mere), cereale (grîu, porumb, orz), culturi tehnice (floarea soarelui, rapița, soia, tărîța de grîu).
  • Țările CSI – Federația Rusă, Belorusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Uzbekistan, produse: fructe (semincioase și sîmburoase), struguri.
  • Ucraina prin intermediul porturilor Reni și Odesa: cereale (grîu, orz, porumb), culturile tehnice: floarea soarelui, soia, rapița.
  • Georgia – cartofi, mere, ceapă, mături din sorg.
  • Alte state – Bangladeș (grîu, mere), China (lemn, semința de struguri), Egipt (semințe de bostan, migdal), Filipine (grîu, făina din grîu), Turcia (cereale), Israel (grîu), Indonesia (floarea soarelui, cereale), Kuweit (porumb), Malaesia (cereale), Nepal (rapița), Sudan (grîu, floarea soarelui), Taiwan (cereale), Vietnam (cereale).

În concluzie: conform datelor operative, la moment cea mai mare cantitate de produse agricole din ţara noastră se exportă în România, Belarus, Federaţia Rusă, Polonia, Ucraina. Cele mai mari cantităţi de cereale se exportă în Marea Britanie, Indonezia, Malaezia şi Vietnam. De la începutul lunii august au inceput exporturile de mere, prune, struguri.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›