Dorina Tataru este administratoarea companiei Dor-Fruct Group, din satul Pitușca, raionul Călărași, ce are în gestiune peste 30 de ha de livezi de cireș, prun și piersic plat.
Afacerea a fost pusă pe roate în anul 2019 și de atunci, tânăra alături de familia sa, a dezvoltat-o și modernizat-o implementând tehnologii de ultimă oră.
Deciziile adoptate au fost corecte, astfel că fructele cultivate de familia Tătaru au ajuns în țări precum România, Polonia, Croația, Germania, Olanda.
Exportul fructelor a fost posibil datorită certificatelor de calitate Global GAP și GRASP pe care le-au obținut în anul 2022. Producătoarea a menționat că deținând aceste certificate au posibilitatea de a-și diversifica piețele de desfacere, dar și de a purta negocieri corecte cu potențialii clienți.
Recent, tânăra producătoare s-a înscris la programul de mentorat la export pentru o nouă generație de producători și exportatori de fructe din Moldova, care și-a propus să ofere suport producătorilor și exportatorilor de fructe prin consolidarea exporturilor lor pe piețele internaționale.
Producătoarea este de părere că, statisticile de export pentru anul trecut demonstrează că Republica Moldova are un potențial ascendent pentru comercializarea cireșelor, prunelor, dar și pentru struguri în țările Uniunii Europene.
„Dacă vom continua să furnizăm fructe de calitate, consider că cererea va spori pe an ce trece”.
Dorina susține că, rezultatele pe care le-au obținut în anul 2023 sunt îmbucurătoare, iar odată cu acestea au reușit să-și învețe lecțiile și să-și stabilească noi obiective pe care urmează să le realizeze, pas cu pas.
„Reflectând la sezonul trecut, suntem mulțumiți de rezultatele obținute și de lecțiile învățate. Recunosc că avem aspirații ambițioase, însă ne propunem să mergem înainte cu pași mici, dar siguri. Avem ca obiective principale dezvoltarea infrastructurii de post-recoltare, identificarea clienților noi și menținerea parteneriatelor existente”, spune Dorina Tataru.
Cu toate acestea, există situații și impedimente care frânează unele procese din cadrul afacerilor și mai ales cele din domeniul agricol.
În acest sens, este important ca producătorii să-și asume responsabilitatea pentru munca și investițiile pe care le realizează.
„Am ajuns să înțeleg că dacă vrei să faci agricultură, trebuie să te resemnezi de la început cu faptul că, de multe ori, depindem de factorii imprevizibili ai naturii, de lipsa forței de muncă și, cum am observat mai recent, suntem dependenți și de situația geopolitică din regiune, factori pe care nu îi putem influența direct.
Cu toate acestea, agricultura oferă oportunități pentru cei dispuși să persevereze. Nu este un drum ușor, dar nici imposibil. Atunci când culegi roadele muncii tale, provocările și greutățile rămân în umbră”, a mai spus Dorina Tataru.
Deși, are studii în domeniul Finanțe și Bănci, a reușit, pe parcursul a cinci ani, să dezvolte o afacere frumoasă în domeniul agricol și crede că orice business trebuie să aibă la bază un studiu aprofundat al pieței.
Și frumoasă și devreme acasă! Bravo Dorina