‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLipsa de precipitaţii ar putea afecta recolta din 2016

Lipsa de precipitaţii ar putea afecta recolta din 2016

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anul 2015 este o adevărată provocare pentru agricultori. Seceta şi indiferenţa autorităţilor care nu au oferit subvenţiile promise le-au înjumătăţit veniturile. Mai mult, din cauza lipsei acute de precipitaţii, înregistrată vara şi toamna, vor avea de suferit şi culturile din anul viitor.

În pofida greutăţilor, fermierii din Soroca şi-au sărbătorit ziua profesională. De ziua lor, agricultorii din raionul Soroca au primit diplome și premii bănești, dar și tradiționalul colac, copt din roada acestui an. Însă, grija pentru ziua de mâine nu le dă pace agricultorilor. Potrivit lor, seceta din acest an a avut consecinţe devastatoare, notează trm.md.

„Mulţi suntem în pierdere la culturi precum: floarea soarelui, soia, sfecla de zahăr. Un pic avem venit de la grâu şi la fructe. La celelalte suntem în minus şi nu ştim cum o să începem anul viitor”, susține Valentina Marciuc, agricultor din satul Iarova.

Mai mult, lipsa acută de precipitaţii ar putea afecta recolta din 2016. „Pentru anul viitor ne aşteptăm la un an mai bogat, dar nu suntem siguri. Din cauza secetei care a fost anul acesta putem să fim afectaţi chiar şi la anul”, a declarat Mihai Eftodi, agricultor în satul Oclada.

Aratul şi semănatul în această toamnă s-au făcut pe pământ uscat. Din această cauză, suprafaţa culturilor de toamnă s-a redus substanţial, susține Serghei Slutu, șeful Direcției Agricultură, Soroca. „Pentru anul viitor, în raionul Soroca, avem însămânţate 12 mii de hectare de grâu de toamnă, 2 mii 3 sute hectare de orz de toamnă. Seceta din august-septembrie a micşorat suprafaţa de rapiţă, de la 1500 la 300 de hectare”, susține oficialul.

Situația poate fi salvată prin subvenţionare de la stat, dar agricultorii nu-şi mai pun nici o speranţă.

‹ adv ›

Pentru a-i încuraja pe agricultori, autorităţile din Soroca au organizat un concert cu prilejul zilei lor profesionale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›