‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări la vița-de-vie în această perioadă

Lucrări la vița-de-vie în această perioadă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În urma precipitațiilor din săptămâna trecută și curentă, viticultorii sunt îndemnați să repete tratamentele fitosanitare pentru a proteja vița-de-vie.

După aceste tratamente, la distanța de o săptămână, specialiștii recomandă fertilizarea foliară cu bor, pentru o legare mai bună a bobițelor în timpul înfloritului. 

Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, este de părere că înfloritul viței-de-vie va avea loc în a doua decadă a lunii mai, astfel că producătorii vor reuși să facă tratamentul cu bor, care trebuie realizat cu două săptămâni înainte de înflorit. 

„Cei care au reușit și au înlăturat primul val de lăstari de pe părțile multianuale, vor trebui să repete lucrarea. Cei care însă nu au reușit, ar trebui să o facă cât mai urgent astfel ca, planta să nu piardă multă materie nutritivă. În plus, în cazul lăstarilor gemeni, cu cât mai mult cresc cu atât crește și pericolul de a-l pierde și pe al doilea la rupere”.

‹ adv ›

Specialistul spune că, în pragul înfloririi fermierii ar trebui să realizeze ciupitul lăstarilor și să înlăture primele două frunze de la baza lăstarului cu inflorescență, pentru ca să pătrundă aerul și lumina.

Citește și despre Normarea inflorescenţelor, ciupitul şi polenizarea artificială la vița de vie.

„Plivitul inflorescențelor pentru normarea recoltei poate fi făcut atât până la înflorit, cel puțin preventiv, dacă nu definitiv, dar și după. Dar țin să remarc că plivitul de până la înflorit garantează o productivitate cu mult mai mare. Prin această operațiune este provocată creșterea copileților, ce ulterior vor hrăni ciorchinele.

Totodată, acolo unde lăstarii au atins al doilea rând de sârme, viticulturii trebuie să facă legatul în verde, mai jos de partea fragedă de la vârf, care poate să se frângă, amplasarea și dirijarea corectă în spațiu. Prin legare lăstarii vor fi protejați de rupere în timpul vânturilor”.

Acolo unde este o creștere neuniformă a lăstarilor, Sergiu Tutovan spune că ar trebui să se administreze azot (azotatul de amoniu) odată cu irigarea, astfel ca să stimuleze creșterea lăstarilor mai mici. 

„Țin să remarc și faptul că, avem masive unde au pornit foarte mulți ochi, dar circa 30% din aceștia au pierit din diferite motive inclusiv în luna februarie, ipotetic din acei ochi ar mai putea să dea lăstari, dar per general acolo nu vom avea roadă însă, cel puțin, vom avea frunze, vom avea cu ce hrăni lăstarii din mugurii centrali, care de fapt ne interesează pentru recoltă”. 

‹ adv ›
FOTO: Dmitri Mihov

Citiți și care sunt cele mai importante lucrări în verde la vița-de-vie.

Următoarele tratamente și lucrări depind mult de evoluția condițiilor meteorologice din următoarele 2-3 săptămâni.

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Interesant ar fi dacă specialiștii implicați în articol să detalieze puțin aceste lucrări în funcție de soi , vin sau masă, și de natura solului și expoziția terenului și de asemenea dacă este irigată sau nu cultura respectivă.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›