- pub -
Bayer

Mai mulți agricultori din raionul Cahul vor putea beneficia anul acesta de o infrastructură de irigare performantă grație extinderii sistemului de irigare Chircani-Zîrnești, reabilitat anterior din fondurile Programului Compact. Lucrările, în valoare de circa 2 milioane USD, vor fi efectuate de consorțiul companiilor Hidroconstrucția & Iamsat Muntenia (România) și coordonate de către Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova)scrie sda.gov.md.

Realizând planul de activitate aprobat de către Consiliul de Observatori, la 31 martie 2017 FDD Moldova a semnat cu consorțiul companiilor Hidroconstrucția & Iamsat Muntenia (România) contractul pentru lucrările de extindere a infrastructurii de irigare din cadrul sistemului Chircani-Zîrnești. Executarea lucrărilor de construcție a două module suplimentare, pe lângă cele 11 existente, se va desfășura pînă în octombrie 2017.

Modulele propuse pentru construcție – S7, S8 – vor suplini suprafața totală a ariei de irigare a sistemului reabilitat în cadrul Programului Compact cu încă 527 hectare. Noile module vor dispune de 4 pompe performante, iar lungimea rețelei de conducte va ajunge până la 19 km. Executarea acestor lucrări va permite fermierilor să diversifice tipurile de produse agricole cultivate, să irige în funcție de necesitate, să reducă costurile de menținere și să excludă pierderile de apă din rețea.

- pub -
Elitagrotehnologie

Supravegherea lucrărilor de construcție a celor două module suplimentare se va efectua conform prevederilor FIDIC de către compania de consultanță EGIS Eau (Franța) care a asigurat supravegherea lucrărilor de construcție pentru cele 10 module executate în timpul programului Compact (2010-2015) și pentru construcția modulului S6 executat de către FDD Moldova (anul 2016).

Reamintim că, pe parcursul Programului Compact, în cadrul sistemul centralizat de irigare Chircani-Zîrnești a fost reabilitat integral sistemul de drenaj ce acoperă o suprafață de aproximativ 4,6 mii hectare, cît și 10 module de irigare cu o suprafațată totală de circa 2500 hectare.

Construcția modulară a sistemului de irigare Chircani – Zîrnești pe rîul Prut este unică pentru Republica Moldova și permite fermierilor o flexibilitate mai mare în utilizarea sistemului, reducerea costurilor de energie, minimizarea riscurilor în cazul unor accidente de rețea, dar și gestionarea mult mai simplă a unităților de pompare a apei. În procesul de proiectare a sistemului, s-a ținut cont de doleanțele fermierilor în ceea ce privește posibilitățile de extindere a suprafeței  terenurilor irigabile.

- pub -
Comsales

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here