‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole„Соки Украины” - sucul cu substanțe interzise și etichetare falsă livrat în grădinițele și...

„Соки Украины” – sucul cu substanțe interzise și etichetare falsă livrat în grădinițele și școlile din țară

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Alimentația în instituțiile de stat continuă a fi o problemă semnificativă în Republica Moldova. Băuturi cu componente dubioase, livrate drept sucuri, care conțin falsificări ale conținutului de fructe, precum și substanțe interzise, sunt livrate în instituțiile de învățământ și spitalele din țară. Aceasta arată un demers expediat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) de către Asociația Producătorilor de Conserve din Republica Moldova. Mai mult, o plângere penală, care are la bază aceiași cauză, a fost transmisă și către Procuratura Chișinău, informează portalul bani.md.

Potrivit Asociației Producătorilor de Conserve, este vorba despre produsele neconforme, importate în Republica Moldova sub marca „Соки Украины”, aceste băuturi fiind prezentate drept sucuri, dar care de fapt nu corespund standardelor minime naționale. Prin atribuirea băuturilor menționate a unor caracteristici inexistente și prin marcarea (etichetarea) cu numeroase informații false sau înșelătoare cu privire la natura și calitățile esențiale ale produsului, acest producător, intenționat induce în eroare statul și consumatorii.

Datorită utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale, dar și înlocuirii acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei, producătorul „Соки Украины”, în mod fraudulos, induce în eroare nu doar consumatorii, dar și autoritățile statului, care l-au desemnat „câștigător” în mai multe licitații de achiziții publice organizate de instituțiile de stat sau municipale, inclusiv de spitale, precum și de Direcția Educație, Tineret și Sport al municipiului Chișinău, astfel că aceste băuturi falsificate, prin utilizarea unor intermediari sunt livrate în instituțiile preșcolare, de învățământ și spitalicești.

‹ adv ›

Substanțe ce nu se pot regăsi în sucuri

O expertiză de analiză și verificare a mostrelor ale așa numitor „sucuri” de mere marca „Соки Украины”, efectuată de către Institutul pentru analiza alimentelor „CHELAB” din Germania, și de către un expert oficial acreditat de Camera de Comerţ şi Industrie din Hannover, arată că aceste băuturi conțin maltoză și izomaltoză. În concluzia expertizei se menționează „… a fost detectată maltoză şi izomaltoză, substanţe care, de fapt, nu există în sucurile naturale de mere, iar prezenţa acestora în băutura expertizată indică faptul adăugării în conţinutul produsului a înlocuitorilor de zahăr”. Conform Reglementărilor Tehnice ale Republicii Moldova acest procedeu tehnologic de producție este inadmisibil.

În ceea ce vizează analiza mostrelor așa numitor „sucuri” de tomate marca „Соки Украины”, aceiași experţi au stabilit un nivel ridicat al glucozei şi al fructozei.

„De asemenea, rezultatele de laborator au indicat un adaos de zahăr sirop, iar analiza suplimentară a izotopilor a confirmat adaosul de zahăr. Prin urmare, nici conţinutul produsului „suc de tomate” nu corespunde informaţiilor indicate pe etichetă”, se arată în adresarea APC.

Conform expertizei, conținutul de fructe în aceste băuturi este de numai 60 %.

‹ adv ›

Riscuri asupra sănătății

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 638 din 12.08.2016 (cap. IV, pct. 10) în instituţiile pentru copii meniul la compartimentul „băuturi” va conține compot, sucuri, jeleuri. La fel, este indicat că sucurile reprezintă a doua formă de consum a legumelor pentru copii. Produsele examinate cu inscripția „Соки Украины” conţin zahăr şi înlocuitori de zahăr și sunt livrate copiilor în pofida faptului că potrivit prevederilor legale, din rația copiilor sunt excluse zahărul, dulciurile, sucurile conservate cu zahăr.

Cum ajung produsele neconforme să câștige în licitații

Asociația Producătorilor de Conserve susține că autoritățile statului și municipale sunt induse în eroare la fel ca și consumatorii finali, din cauza mai multor încălcări legale, în mod special falsificării frauduloase a marcajului (etichetării), utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale și înlocuirea acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei. De asemenea, o problema majoră constituie lipsa unui sistem efectiv al controlului calității produselor alimentare, inclusiv cu analize speciale de laborator la importarea produselor în țara noastră, care în mod firesc ar bloca intrarea produselor neconforme pe piață.

Asociația Producătorilor de Conserve subliniază în scrisoarea transmisă către ANSA că  organizatorii procedurii de achiziţie – Direcţiile Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău, în specificarea tehnică a sucurilor de fructe în asortiment se indică expres că acestea trebuie să corespundă standardelor „suc de fructe 100%, limpezit, fără zahăr, fără conţinut de îndulcitori artificiali”. Aşadar, prin depunerea unor oferte de produse, care nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite, dar și cu preţuri diminuate substanţial, se induce în eroare autoritatea contractantă. Ca urmare, prin participarea la procedura de atribuire a contractelor de achiziţii publice de sucuri de fructe 100%, fără zahăr, a companiilor ce livrează sucuri sub marca comercială „Соки Украины”, cu un conţinut de doar 60% fructe pe de o parte, şi adaosuri de zahăr exogen, de altă parte, are loc un fals și înşelarea instituțiilor de stat și a consumatorilor.

‹ adv ›

Reprezentanții distribuitorului „Соки Украины”, compania LIK-IMPEX GRUP SRL, nu au fost de găsit pentru a comenta sau prezenta o reacție.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›