Moldovei îi este foarte important să unifice tehnologiile de îngrijire a soiurilor de struguri de masă, consideră preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Struguri de Masă, Gheorghe Gaberi.El a spus că asemenea „unificare” va permite asigurarea din an în an a calităţii unice a strugurilor, transmite Infotag.
„Doar astfel vor putea forma loturi mari şi să corespundem cerinţelor şi dorinţelor partenerilor. Cumpărătorii din orient sau occident sunt gata să procure cel puţin 3 mii tone de struguri”, a spus el.
Potrivit lui Gaberi, pentru dezvoltarea unor relaţii comerciale pe termen lung viticultorii moldoveni trebuie să corespundă acestor cerinţe.
„La fel de important este ca strângerea strugurilor să fie efectuată în două etape, cu ulterioara sortare a ciorchinelor, răcire şi ambalare”, a menţionat el.
Vorbind despre perspectivele recoltei de struguri de masă în 2015, Gaberi a spus că perspectivele sunt bune, deoarece viile au trecut bine prin iarnă.
„În anul curent încep a da roadă plantaţii noi. În 2014 am exportat peste 55 mii tone de struguri, iar în anul curent avem şanse ca acest volum să se dubleze”, a spus Gaberi.
În RM sunt circa 15 mii ha de noi plantaţii de soiuri de masă, Randamentul mediu a plantaţiilor este de 12 tone/ha, ceea ce permite colectarea a până la 180 mii tone. Având în vedere preţul mediu de 250-300 euro per tonă, venitul viticultorilor poate atinge 54 mil. de euro.
Comentarii