‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole14 şcoli şi grădiniţe din mai multe raioane ale republicii trec la energia din...

14 şcoli şi grădiniţe din mai multe raioane ale republicii trec la energia din biomasă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Primarii din 14 sate au semnat astăzi memorandumuri de colaborare cu Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”, document ce dă startul lucrărilor de racordare a instituţiilor publice la energia din biomasă.

14 şcoli şi grădiniţe din raioanele Taraclia, Călăraşi, Căuşeni, Ialoveni, Nisporeni şi Străşeni vor avea sistem alternativ de energie celui existent. Lucrările de proiectare şi de instalare a noilor centrale termice vor fi demarate în toamnă.

„Grădiniţa noastră a fost renovată acum 3 ani. Nu ne-au ajuns însă fonduri pentru instalarea sistemului de încălzire. Iernile eram nevoiţi să încălzim încăperile cu convectoare electrice. Mă bucur că am reuşit să câştigăm concursul şi în sezonul următor de încălzire cei 70 de copii şi angajaţii grădiniţei vor simţi beneficiile energiei curate. Vom crea şi 3 noi locuri de muncă datorită centralei pe biomasă”, spune Parascovia Antoniuc, primar în satul Cârnăţenii Noi, rl Căuşeni.

‹ adv ›

Proiectul Energie şi Biomasă va acoperi, din fonduri europene, cheltuielile de proiectare a centralei termice, de achiziţionare şi instalare a cazanelor moderne pe brichete/pelete cu capacitate în funcţie de suprafaţa instituţiei, instalarea punctului termic, conexiunea la rețelele de electricitate și de apă, construcția traseelor termice exterioare subterane, asigurarea măsuri lor de protecție anti-incendiară ş.a.

La rândul lor, şi comunităţile vor veni cu contribuţia sa de minim 15% din volumul total al lucrărilor. În s. Brătuleni, r-nul Nisporeni, de exemplu, comunitatea va renova sistemul interior de încălzire, schimbând ţevile, caloriferele, şi va renova depozitul în care va fi păstrat biocombustibilul.

„Pentru cei 240 de copii de la şcoală iernile erau o adevărată povară. Vechea centrală termică pe cărbune funcţiona la capacitate minimă. Din acest motiv cu greu reuşeam să încălzim puţin doar clasele, coridoarele, grupurile sanitare şi bucătăria rămânând în frig. De acum înainte totul va fi altfel. Pe lângă centrala modernă de încălzire pe biocombustibil, am reuşit să obţinem finanţe de la Fondul de Eficienţă Energetică pentru schimbarea geamurilor şi izolarea termică a pereţilor. Abia aştept să văd şcoala schimbată la faţă”, susţine Nicolae Chercheja, primarul satului Brătuleni.

‹ adv ›

Sursa: biomasa.aee.md

 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›