18 companii autohtone din mediul rural, selectate în cadrul ultimului Concurs de proiecte al Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM-urilor, au semnat online contractele de finanțare nerambursabilă, în valoare de până la 200 mii lei fiecare, din partea Uniunii Europene.
Prin intermediul unei sesiuni online, organizate de ODIMM, antreprenorii au fost informați despre prevederile contractuale și pașii necesari pentru valorificarea corectă și transparentă a grantului.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a dat asigurări că inițiativa va avea continuitate. Noul Program privind Transformarea Digitală a ÎMM urmează să fie aprobat curând, de către Guvern, pentru a oferi șanse de digitalizare a afacerilor la cât mai multe companii.
Uniunea Europeană susține modernizarea și digitalizarea afacerilor din Republica Moldova, în special din mediul rural.
Digitalizarea proceselor economice de activitate a IMM-urilor va valorifica potențialul inovativ, inclusiv și facilitarea accesului lor pe piețele interne și externe.
Printre antreprenorii care vor primi suport financiar se numără Nina Cazacu din satul Prăjila, raionul Florești. După mulți ani lucrați în străinătate, a revenit acasă și a deschis o afacere în domeniul agriculturii.
Femeia cultivă legume, iar cu ajutorul grantului european își propune să instaleze un sistem de monitorizare a terenurilor (GPS), care îi va permite să introducă și să colecteze date despre cantitățile de culturi cultivate, recoltă, starea pământurilor, asolamentul terenului.
Antreprenoarea Doina Sîrghi din satul Grădiște, raionul Cimișlia cultivă grâu, orz, porumb. Mai nou, a început să cultive și sorg (soriz), care are o valoare nutritivă ridicată, asigurând 43% din doza zilnică de proteine și este bogat în minerale precum fierul, fosforul, potasiul, magneziul și manganul. Cel mai important este că această cultură nu conține gluten, fiind recomandată în dieta persoanelor care au intoleranță la gluten.
Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM a fost lansat în luna iunie 2020. Timp de un 1 an și cinci luni, prin intermediul acestui mecanism de susținere, peste 800 de antreprenori și-au evaluat nivelul de digitalizare a afacerilor, iar peste 600 au participat la sesiunile de instruire, dintre care 293 de companii au fost susținute financiar prin Granturi și Business Vouchere.
Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM este finanțat din bugetul de stat, suplinit din fondurile Uniunii Europene și GIZ Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, fiind implementat de către ODIMM în parteneriat cu GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid.
Comentarii