‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 18 decembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole20 de ani de cooperare și succes - istoria cooperativei „Basan-Agro”

20 de ani de cooperare și succes – istoria cooperativei „Basan-Agro”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

A venit și în Moldova timpul când agricultura nu mai este doar un hobby de familie, ci o afacere profitabilă. Ca să-și accelereze drumul spre dezvoltare, tot mai mulți fermieri formează grupuri de producători și profită de beneficiile pe care le oferă acestea.

Cooperativa Agricolă de Întreprinzător de Prestări Servicii Basan-Agro din raionul Cimișlia a fost fondată în anul 2000 la inițiativa agricultorului Ion Baban, care este și actualul administrator al GdP.

„Să-i convingem pe ceilalți membri de a crea un grup de producători a fost un pic problematic. Moldovenii nu sunt deprinși să lucreze în grup, să fie responsabili față de parteneri. Am reușit însă să ne atingem scopul, iar lucrul în comun ne-a învățat să planificăm mai eficient activitatea și să plantăm culturi omogene de calitate”, a relatat Ion Baban.

Acum GdP este constituit din 6 membri fondatori ce cultivă produse omogene – struguri de masă și fructe (caise și prune). CAIPS „Basan-Agro” prestează servicii mecanizate agricole și lucrări manuale necesare la creșterea și recoltarea strugurilor și fructelor pentru toți membrii GdP, iar ca urmare se obține o producție de aceeași calitate.

„Activitatea principală a început cu prestarea serviciilor și cultivarea culturilor de câmp, iar mai târziu, văzând că starea economică nu evoluează mult, am hotărât să trecem la cultivarea plantelor cu valoare înaltă. Cooperativa lucrează 122 de hectare de struguri de masă, 80 de hectare de livadă cu nucifere și cais și 600 de hectare de culturi de câmp”, spune administratorul.

‹ adv ›

De la înființare, GdP a cunoscut o dezvoltare semnificativă, confirmând convingerea fondatorilor că este mai rațional să crești împreună o producție agricolă omogenă și de calitate și permite comercializarea la prețuri mai avantajoase.

Pentru că volumul de producție este mult prea mare ca să poate fi vândut imediat, membrii cooperativei au simțit nevoia de a construi un frigider performant unde să depoziteze fructele. Insuficiența resurselor financiare i-a determinat pe agricultori să caute susținători.

„Am auzit de proiectul MAC-P, am decis să apelăm și am fost acceptați. Am primit suport de la Banca Mondială – 336 mii de dolari, iar restul cheltuielilor au fost acoperite din sursele noastre proprii”, își aduce aminte fermierul.

Astfel, cu suportul MAC-P au început construcția frigiderului care urma să aibă o capacitate de 600 de tone, dar pe parcurs, au înțeles că nu este suficient, așa că depozitul frigorific a fost extins cu încă 300 de tone.

‹ adv ›
  • Valoarea grantului acordat de MAC-P – 336 229 dolari SUA
  • Valoarea proiectului investițional – 758 450 dolari SUA

Grupul deține la moment un depozit frigorific cu o capacitate de 800 tone și un stivuitor achiziționat din sursele proprii.

„Producția agricolă poate fi depozitată în frigidere performante începând cu recoltarea primilor struguri în iulie–august până în martie–aprilie al următorului an, în funcție de necesitate și stoc, iar în cazul caiselor, se păstrează un timp mai scurt în lunile iunie–iulie, conform necesităților”, menționează agricultorul.

Volumul producției anuale: În 2019 volumul producției comercializate – 1406 tone/ 7636 mii lei

În acest moment „Basan-Agro” dispune de o capacitate de depozitare de 800 de tone de fructe. Până la 30% din producția agricolă se vinde engros pe piața internă, iar circa 70% – pe piețele externe. Aproape 40% merge în Rusia și 30% – în țările Uniunii Europene – România, Polonia, Letonia.

„Tindem să extindem piețele de comercializare a producției atât pe plan intern, cât și extern. Avem perspectiva să exportăm și în Germania, și în Franța. De asemenea, producția noastră este solicitată în Ucraina și Belarus”, menționează Ion Baban.

‹ adv ›

Fermierul spune că dacă nu aveau susținerea din partea proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), nu ar fi avut posibilitatea să construiască frigiderul performant cu forțele proprii, pentru că investiția este, totuși, prea mare.

Pe lângă finanțări sub formă de grant, fermierii au beneficiat din partea proiectului MAC-P și de asistență tehnică și consultativă gratuită, precum și suport în accesarea piețelor de desfacere.

„Proiectul MAC-P a avut un rol important pentru grupul nostru de producători, constând în ajutor pentru creșterea volumului de vânzări, crearea locurilor noi de muncă și realizarea producției depozitate în frigider la un preț mai avantajos”.

Se spune că oamenii fac locul, în cazul nostru – oamenii fac o afacere să evolueze, mai ales când vorbim despre una agricolă. La „Basan-Agro” activează permanent un număr mediu de 96 de persoane, locuitori din 8 sate ale raionului Cimișlia, dar și din orașul Cimișlia.

„Crearea locurilor de muncă a influențat dezvoltarea regiunii, pentru că astfel a crescut volumul de vânzări, ceea ce a dus la impozite mai mari achitate la stat”, afirmă agricultorul.

Fiind întrebat de planurile si perspectivele de viitor ale grupului, administratorul a spus ca provocările anului 2020 atât național cât și global, nu vor împiedica producătorii să-și urmeze calea. Acum mai mult ca niciodată e nevoie de soluții noi și producție calitatativă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›