‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri3 miliarde de euro - atât valorează pro­duc­ţia totală de porumb obținută de România...

3 miliarde de euro – atât valorează pro­duc­ţia totală de porumb obținută de România în 2018

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

România asigură 27,8% din pro­duc­ţia totală de porumb din Uniu­nea Europeană, aproape o treime, după ce în 2018 a avut cea mai mare producţie de porumb din istoria ţării, de 18,9 mil. tone. Ast­fel, România a obţinut locul I în UE, potrivit datelor de la Eurostat. Recolta totală de cerea­le în 2018 a fost de peste 31,8 mil. tone. Cele 18,9 mil. de tone valorează aproa­pe 3 mld. euro, scrie Ziarul Financiar.

Anul trecut, cel mai mare producător local după suprafaţa cultivată a fost Agricost (ferma In­sula Mare a Brăilei),  cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România, deţinuă de arabii de la Al Dahra, potrivit Ministerului Agriculturii, pe baza datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricul­tu­ră (APIA). Agricost exploatează peste 56.000 de hectare.

„2018 a fost un an bun, iar principalul fac­tor al creşterii producţiei de porumb a fost vre­mea, care a fost optimă pentru dezvoltarea po­rum­bului“, spune Mihai Anghel, proprietarul companiei de cereale Cerealcom Dolj.

După Agricost, următoarele poziţii în to­pul celor mai mari producători de porumb în 2018 sunt ocupate de companiile Comcereal şi Trans­avia, ambele cu capital românesc. Com­ce­­­real Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova.

‹ adv ›

Atipic, pe locul trei s-a situat grupul Trans­avia, cel mai mare business din industria cărnii de pui de pe plan local, deţinut de antre­pre­­norul Ioan Popa.

„Anul trecut a fost foarte bun pentru producţia de porumb, dar noi producem cereale pentru consumul propriu. Activitatea de bază rămâne creşterea puilor”, a spus Ioan Popa, pre­şe­dintele grupului Transavia.

În campania 2018, APIA a autorizat plata unui avans de 1,66 mld. euro pentru fermieri, po­tri­vit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Al patrulea cel mai mare beneficiar de sub­ven­ţie din 2018 pentru suprafaţa de porumb cul­ti­­vată a fost Oltyre, companie care se ocupă de cul­tivarea cerealelor, controlată de Mihai Anghel. Oltyre a încheiat 2017 cu venituri de 130 mil. lei, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.

‹ adv ›

Compania AgroChirnogi din Călăraşi, deţi­nută de omul de afaceri libanez El Khalil, s-a situat pe locul cinci în topul subvenţiilor atrase după suprafaţă de porumb cultivată.

Pe locul şase se află JD Agro Cocora, com­pa­nie care are ca obiect principal de activitate culti­varea cerealelor şi face parte din grupul Romania Farm Invest A/S, controlat de danezul Erik Jantzen.

Pe locul şapte şi locul opt s-au situat com­pa­niile Agricola San Giorgio, detinută de fa­milia Conti din Italia, respectiv compania te­leor­­măneană Agrinatura, cu acţionariat britanic.

‹ adv ›

În top zece producători de porumb după suprafaţa cultivată, doar patru producători au acţionariat 100% românesc, ceilalţi şase având acţionariat majoritar sau total străin.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›