Mulţi producători agricoli, de obicei, nu se ocupă cu creşterea oilor, însă uneori ajutorul acestora este necesar pentru a încheia sezonul agricol.
Care ar fi avantajele unei rotaţii în care sunt incluse şi oile?
În primul rând, fermierii au doar de câştigat, dacă se acumulează mai multă materie organică în sol. Iar ovinele sunt o sursă excelentă a acesteia. Ele distribuie gunoiul de grajd mult mai uniform decât vitele mari cornute şi nu distrug atât de mult stratul superior fertil de sol.
Resturile produse de ovine sunt îngrăşământe preţioase, conţinând de două ori mai mult azot şi cu o treime mai mult potasiu decât cele de vite. Dacă acesta este lăsat pentru fermentare în perioada de iarnă, va fi un îngrăşământ foarte util administrat primăvara.
Gunoiul de grajd produs de ovine conţine:
- apă – 65%;
- materie organică – 31,8%;
- potasiu – 0,67%;
- azot – 0,83%;
- caliciu – 0,33%;
- fosfor – 0,23%.
În al doilea rând, lupta împotriva buruienilor este mult mai uşoară dacă pe solul eliberat de cultura de bază, sunt semănate ierburi pentru furajul animalelor, cum ar fi cicoarea sau trifoiul. Aceste ierburi concurează cu buruienile şi sunt siderate bune, iar ovinele chiar dacă nu vor mânca buruienile, atunci le vor călca cu copitele în timpul păşunatului.
În al treilea rând, combinaţiile de ierburi ce cresc rapid sunt recomandate nu doar pentru oi, dar şi pentru insectele polenizatoare.
Apoi, cu un cioban ce ar accepta să-şi pască oile pe câmpul unui proprietar te poţi înţelege foarte uşor, aceasta fiind o colaborare din care ambii au de câştigat.
Comentarii