‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole3 standarde de calitate pentru certificarea produselor moldovenești - propuse de Donau Soja

3 standarde de calitate pentru certificarea produselor moldovenești – propuse de Donau Soja

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul proiectului „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei”, finanțat de Uniunea Europeana și implementat de Agenția de Dezvoltare a Austriei (ADA), în parteneriat cu Donau Soja Austria și Centrul Educațional ProDidactica în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, sunt propuse 3 standarde de calitate pentru certificarea produselor moldovenești.

  1. Standardul Donau Soja

Standardul Donau Soja a fost creat pentru a promova și propaga cultivarea, prelucrarea și comercializarea culturii de soia de calitate, nemodificată genetic, de origine controlată, din regiunea Dunării. Scopul promovării acestui standard este de a dezvolta și garanta o aprovizionare cu proteine nemodificate genetic în Europa.

Produsul certificat conform standardului Donau Soja este un produs de origine și calitate controlată. Produsul are două caracteristici esențiale: soia provine din regiunea Dunării (origine europeană), iar boabele de soia și produsele derivate din acestea sunt nemodificate genetic. Alimentele produse din boabe de soia Donau Soja sau cu utilizarea acestora pot fi etichetate ca „Donau Soja” sau „hrănite cu Donau Soja”.

‹ adv ›

Utilizarea mărcii înregistrate este condiționată de semnarea unui Contract de Licență, precum și de respectarea Acordului Donau Soja și Europe Soya pentru Utilizarea Siglei1.

Standardul poate fi analizat pe acest link.

2. Standardul privind definirea proceselor de producție fără OMG a produselor alimentare și etichetarea acestora (Standardul Non-GM al Regiunii Dunării)

Acest standard instituie baza pentru o producție „fără OMG” de produse alimentare în vederea asigurării trasabilității, transparenței și controlului proceselor de producție și protejării intereselor consumatorilor. Sunt stabilite reguli pentru o „producție fără OMG” pe parcursul tuturor etapelor lanțului alimentar, precum și pentru utilizarea termenilor referitori la „producția fără OMG” în scopuri de etichetare, prezentare și publicitate.

‹ adv ›

Standardul poate fi analizat pe acest link.

3. Standardul privind controlul bazat pe analiza riscurilor al proceselor de producție fără OMG (Standardul de Inspecție Non-GM al Regiunii Dunării)

Acest standard vizează și este valabil pentru inspecțiile și certificările efectuate în scopul monitorizării conformității cu caracteristica „fără OMG” în conformitate cu „Proiectul de Standard privind definirea proceselor de producție fără OMG ale produselor alimentare și etichetarea acestora”.

Toate produsele care fac obiectul unei proceduri de inspecție în conformitate cu prezentul standard pot fi etichetate ca „fără OMG” în conformitate cu standardul menționat mai sus.

‹ adv ›

Inspecțiile și certificările pentru respectarea caracteristicilor „fără OMG” sunt echivalente cu certificarea unui produs în conformitate cu ISO 17065.

O cerință vitală impusă de standardul sus-menționat presupune obligativitatea desfășurării unei evaluări conform unor criterii bine-definite, în modul în care acestea sunt specificate în mod normal în standarde sau documente normative.

Standardul poate fi analizat pe acest link.

Organismele de certificare (OC) care efectuează inspecțiile în scopul de control și certificare a conformității cu caracteristica „fără OMG” sunt autorizate să acționeze astfel doar dacă dețin o acreditare valabilă în conformitate cu standardul ISO 17065, în special pentru punerea în aplicare a standardului privind definirea „proceselor de producție fără OMG” pentru produsele alimentare și etichetarea acestora.

Organismele de inspecție aprobate în Republica Moldova sunt EEC Ceres GmbH branch, Control Union Dnjestr și SGS Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›