Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte (gândaci, bondari, viespi, libelule, tăuni, cărăbuşi, fluturi, cosaşi, lăcuste), iar omorârea acestor păsări este interzisă prin lege.
De obicei, prigorile se hrănesc cu insectele capturate pe pășuni aflate pe o rază de maxim 12 km distanță de colonie (în condițiile în care nu au suficientă hrană). Iar prezența acestora în stupină în această perioadă este explicată prin faptul că vremea rece și ploioasă duce la aceea că alte insecte nu mai sunt disponibile păsărilor.
Acest lucru este confirmat și prin mai multe studii realizate în ultimii 100 de ani (din sute de prigorii împușcate pentru a analiza ce consumă acestea, doar în zilele ploioase albinele constituiau o parte mai mare din hrana totală depistată).
Pe lângă faptul că prigorile sunt protejate prin lege, apicultorii trebuie să țină cont de faptul că acestea consumă și insecte care parazitează albinele sau atacă stupul (spre exemplu Vespa crabro – gărgăunii).
Ce soluții puteți utiliza pentru a evita atacul prigorilor?
- amplasarea stupilor la distanță mare de cuiburile prigorilor (minim 5 km);
- închiderea stupilor în perioadele reci și ploioase, cum ar fi această perioadă (doar dacă observați mai multe păsări în zonă);
- semănarea mai multor specii de plante în care se vor dezvolta alte insecte;
- renunțarea la insecticide (prigorile atacă albinele în cazul în care nu pot consuma alte insecte, de altfel, dăunătoare);
- evitarea monoculturii (dacă este cultivată mai mult timp una și aceeași specie, sunt utilizate mai des insecticide care reduc populația insectelor, inclusiv și a speciilor consumate de prigorii).
Ce metode utilizează apicultorii?
Pentru a evita omorârea prigorilor, apicultorii au la îndemână mai multe metode netradiționale pentru a ține la distanță de stupină:
- utilizează dispozitive cu ultrasunet;
- leagă benzi de la casete de pomi (acestea produc zgomot în timpul vântului și țin păsările la distanță);
- prind zmeie sau alte jucării zburătoare (acestea sperie prigorile fiind asemănătoare cu păsările răpitoare ce le consumă. Spre exemplu, în magazinele specializate se vând zmeie șoim negru);
- utilizează baloane cu hidrogen special desenate, astfel încât să creeze, de la distanță, impresia unor păsări răpitoare.
Chiar dacă unele metode par de-a dreptul amuzante, acestea, potrivit apicultorilor ce le utilizează, sunt eficiente. Dacă și tu cunoști vreo metodă eficientă ce nu presupune vătămarea păsărilor, împărtășește-o cu ceilalți apicultori în comentarii.
Pentru a interacționa cu alți apicultori din țară, dar și pentru a fi la curent cu noutățile din sector, vă invităm să vă alăturați grupului nostru de viber Agrobiznes – Apicultura.