‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnalitica41% din suprafața terenurilor arendate în Moldova - concentrată în mâinile a două off-shoruri...

41% din suprafața terenurilor arendate în Moldova – concentrată în mâinile a două off-shoruri din Cipru

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cei mai mari proprietari și arendași de terenuri agricole din Moldova sunt firme off-shore înregistrate în Cipru. Fenomenul off-shorizării, potrivit experților, are drept scop optimizarea fiscală și ascunderea beneficiarilor finali ai afacerilor. 41% din suprafața terenurilor arendate în Moldova este concentrată în mâinile a două off-shoruri din Cipru, scrie Anticorupție.md.

Potrivit sursei, cel mai mare arendaș de terenuri din Moldova este grupul de companii Trans-Oil integrat în compania-mamă, offshore-ul cipriot Aragvi Holding International Ltd. Directorul Aragvi Holding International Ltd este Vaja Jhashi, cetățean rus, american și moldovean.

El activează de mai bine de 20 de ani pe piața din Moldova și a ajuns de departe cel mai puternic jucător din agricultura Republicii Moldova prin grupul de companii Trans-Oil pe care îl controlează.

‹ adv ›

Conform portalului Land Matrix, o imensă bază de date care monitorizează tranzacțiile, proprietatea și arenda terenurilor agricole din toată lumea, offshore-ul Aragvi este cel mai mare arendaș din R. Moldova cu circa 60.000 de hectare de pământ.

Conform Agenției de Servicii Publice din Republica Moldova, suprafaţa terenurilor agricole înregistrate este 1.449.310 hectare. Acest total include și peste 219.000 de hectare care sunt în arendă. 

*Sunt prezentate datele pentru arendașii de terenuri ce au stabilit contracte pe termen mai mare de 5 ani.

‹ adv ›

Omul de afaceri Vaja Jhashi a confirmat pentru portalul Balkan Insight că este cel mai mare jucător pe acest segment.

„Da, avem în cultivare, practic, contracte de închiriere pe termen lung. Avem aproape 60.000 de hectare acum. Lucrul bun în acest sens este că avem o integrare completă. Nu suntem doar cultivatori. Avem compania noastră de logistică, avem porturi și capabilități de depozitare”.

Profitabilitate: cumpărare sau arendare

Grupul Trans-Oil nu se grăbește deocamdată să devină și proprietar de terenuri, chiar dacă este tentant.

„Probabil că este interesant să cumperi terenuri. Dar prețurile sunt deja foarte mari. Este vorba de 2.500 până la 3.000 de dolari pe hectar. A fost ieftin, dar nu mai este”, a spus el. Mai mult, în opinia sa, dacă Trans-Oil va începe să cumpere terenuri, prețul va ajunge la 3.500–4.000 de dolari pe hectar.

‹ adv ›
Companiile din Grupul Trans-Oil din 2016

Al doilea offshore care arendează 30.000 de hectare în Moldova este, potrivit Land Matrix, SUNGRAIN FARMING INTERNATIONAL LIMITED, o companie din Cipru administrată de Panagiota Zorpa.

Sungrain Farming International Limited este proprietar 100% de acțiuni ale SUNGRAIN GROUP, condus de Ion Echim, și TERRASEM-GRUP SRL, firmă administrată de Gheorghi Tomasevici.

Sungrain Group este fosta companie We Trade Agro, una dintre cele mai mari din Republica Moldova. Proprietarul acesteia a fost Ion Echim, fostul director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei și, ulterior, al Consiliului Concurenței în perioada 2007–2013.

Contactat de reporterii CIJM pentru a afla dacă datele portalului Land Matrix coincid cu cele pe care le lucrează Sungrain Group, Echim a evitat să vorbească despre numărul exact de hectare pe care le arendează.

O altă companie importantă din Republica Moldova care arendează sau are în proprietate mii de hectare este Consoliterra SRL. Deși nu figurează în registrul Land Matrix, această societate este, potrivit registrului cadastral din Moldova, cel mai mare proprietar.

SRL Consoliterra a fost înregistrată în 2008, având ca fondator compania ÎCS Parsec-Pro. Aceasta, la rândul său, a fost deschisă de ATS Agribusiness Investments LTD din Cipru, la care asociat unic figurează, din 2015, o altă firmă cipriotă.

Activitatea de bază a companiei este consolidarea terenurilor agricole, introducerea lor în circuitul agricol, defrișarea terenurilor de livezi, vii ieșite din uz și susținerea activităților de producere agricolă de valoare înaltă, se menționează într-un răspuns adresat CIJM.

Conform Land Matrix, compania Sudzucker Moldova este al patrulea jucător pe piața pământurilor arendate în R. Moldova cu circa 9.000 de hectare în lucru.

În opinia expertului Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță, această mișcare de proprietăți în zone off-shore are la bază două porniri:

„Prima intenție este pentru optimizare fiscală. A doua intenție, specifică Republicii Moldova, are drept scop să ascundă beneficiarii finali sau a unor tranzacții, care au caracter mai mult financiar decât al domeniului lor de activitate”, a spus el.

Legea interzice vânzarea de terenuri agricole către persoane fizice sau juridice străine. Discuția despre modificarea legii, în sensul permisiunii achiziției de terenuri de străini, durează deja de mulți ani.

Asociația Investitorilor străini din Moldova (FIA), care cuprinde peste 20 dintre cei mai mari investitori străini din Moldova, încearcă să facă lobby de ani de zile pentru ca această lege să fie modificată.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›