Sistemele Pergola și Gable permit obținerea recoltelor mult mai mari, dar și de calitate superioară comparativ cu sistemele tradiționale de susținere a plantelor de viță de vie.
Astfel, producătorii autohtoni sunt tot mai mult orientați spre acestea. Lucru confirmat și de datele statistice, potrivit cărora, în 2020 producătorii autohtoni au plantat cea mai mare suprafață de viță de vie pe sistemul Pergola – peste 150 de hectare.
Pentru sistemul Gable cifrele sunt mult mai modeste, având un singur producător în țară care a optat pentru acesta. Am discutat cu producătorii, dar și specialiști din sector pentru a afla care sunt diferențele.
Atât sistemul Pergola, cât și Gable asigură:
- un randament mult mai sporit comparativ cu sistemele tradiționale;
- o cantitate mult mai mare de struguri de calitate bună: bobițe mai mari, uniforme;
- aspect mai atrăgător al strugurilor;
- realizarea mai ușoară a lucrărilor de întreținere;
- delimitarea zonei strugurilor de zona frunzelor;
- realizarea mai ușoară a lucrărilor de recoltare.
„Atât sistemul Gable, cât și Pergola, instalate corect, asigură performanța plantației, care se evidențiază atât prin recolte sporite, de calitate superioară, cât și realizarea mult mai ușoară a lucrărilor. Totuși, dacă e să analizăm cheltuielile făcute pentru aceste două variante, instalarea sistemului Gable ar fi cu circa 30% mai costisitoare. În plus, subvențiile oferite pentru sistemul Gable sunt mai mici comparativ cu sistemul Pergola”, a menționat pentru Agrobiznes Andrei Botezatu.
Potrivit datelor AIPA, pentru instalarea sistemelor moderne de suporturi în plantaţiile viticole tinere de toate categoriile sub aspectul direcţiilor de utilizare a producţiei (struguri, coarde altoi şi portaltoi) şi modernizarea sistemelor de suporturi în plantaţiile pe rod/productive, în funcţie de tipul sistemelor de suporturi:
- de tip „Pergolă/Tendone” – 100 mii lei/ha şi respectiv 120 mii lei/ha;
- de tip „Gable” – 40 mii lei/ha şi respectiv 50 mii lei/ha.
Fermierul Dmitrii Mihov, care a optat pentru sistemul Gable ne-a spus că sistemul Gable asigură un potențial productiv mai înalt comparativ cu sistemul Pergola, însă costurile sunt mult mai mari.
Producătorul planifică să instaleze și sistemul Pergola în plantație, pentru a compara eficiența acestor două sisteme.
Sistemul Pergola presupune amplasarea coardelor pe un acoperiș care are un unghi de înclinare de până la 25° față de înălțime. Vița de vie are o tulpină verticală cu 2-3 lăstari, prinși de suport și orientați spre centrul rândului.
Sistemul Gable are 2 planuri și permite asigurarea unei suprafețe foliare fotosintetice active mai mari. Acesta poate fi de tip deschis și închis:
FOTO: commercial.jscagsupply.com
Fermierii care planifică să planteze soiuri de viță de vie pe aceste sisteme, trebuie să opteze pentru soiuri de viță de vie rezistente la înghețurile de iarnă, iar plantația să fie neapărat dotată cu sistem de irigare.
FOTO: Pergola.md.