marți, 16 iulie, 2024
33.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoVasile Roman: Produc legume pentru a rămâne acasă

Vasile Roman: Produc legume pentru a rămâne acasă

Recomandate

În ultimii ani, am cunoscut sute de tineri care au ales să muncească acasă, lansând afaceri în agricultură.

Aceeași istorie o are și Vasile Roman din satul Seliște, raionul Leova. Muncind o perioadă peste hotare, acesta s-a întors în Moldova pentru a munci în țara sa.

Nu era sigur ce domeniu să aleagă, însă, într-un final, a înțeles că legumicultura este ceea ce i se potrivește.

„De mic, străinătatea mi-a luat părinții, de aceea am decis să dezvolt o afacere pentru a fi alături de familia mea. Am înțeles că oricât de greu nu ar fi, copiii au nevoie de părinți, astfel că încercam să găsesc ceva de muncă acasă. Inițial, nu planificam să lansez o afacere în agricultură. Gândeam așa, decât să plec din țară, mai bine muncesc aici în carieră, oriunde, dar să fiu acasă”, a declarat pentru Agrobiznes Vasile Roman.

Chiar dacă copilăria și-a petrecut-o la sat, nu știa prea multe despre cum să producă legume. Totuși, într-un final, a ales anume acest sector.

„Cumva, văzând cum muncesc alți legumicultori, am ajuns să iubesc prea mult acest sector. Îmi doream să produc roșii, castraveți, ardei, dar și altele. În paralel, îmi făceam studiile la facultate – am ales medicină sportivă. Astfel că mă informam tot mai des despre beneficiile legumelor, având tangențe cu studiile, cum acestea ne ajută să dezvoltăm un corp sănătos și armonios. În acest mod, tindeam spre asigurarea unei alimentații sănătoase. Fibrele naturale sunt extrem de importante, iar legumele crescute natural sunt de mare ajutor în acest sens”.

Pentru a proteja culturile, a ales să le cultive în seră.

„Era anul 2014, am mers să lucrez puțin peste hotare, nu am reușit să adun banii necesari pentru construcția serelor, de aceea am început să caut alternative. Discutând cu mai mulți producători și analizând ofertele băncilor, am ajuns să solicit suport prin intermediul programului UCIP IFAD. Am luat un credit de 340 de mii de lei și am decis să depun dosarul pentru subvenții. Spre regret, nu am putut obține subvenții, erau probleme în acel an, dar și în următorul, astfel că m-am ales cu nimic”.

Chiar dacă s-a dezamăgit mult, dar nici bani nu avea să continue activitatea, a decis oricum să meargă mai departe, pentru că dorința de a munci acasă nu-l lăsa.

„Nu aveam experiență în domeniu, doar pasiune, tot ea m-a menținut până acum în acest sector și cred că îmi va da puteri să merg mai departe. Părinții m-au ajutat să achit o parte din credit, plus o parte din acesta îl achitam din banii câștigați din vânzări”.

Sera are o suprafață de 900 m2, iar anul acesta planifică să majoreze spectrul de culturi cultivat, dar și suprafețele. Anul acesta va avea și căpșune.

Dorindu-și să producă legume sănătoase, Vasile Roman a început să utilizeze în producere doar practici prietenoase mediului, alegând metode naturale de protecție și creștere a acestora.

Mare i-a fost bucuria când a observat că la piață consumatorii se întorc de fiecare dată la el pentru a cumpăra.

„Acest lucru m-a stimulat mult. Zilnic mergeam la piață, marfa se termina repede. Acest lucru nu era pe placul comercianților, așa că au început să-mi schimbe locul de vânzare. Îmi era destul de greu să vând”.

Anul trecut au apărut noi provocări, iar la un moment dat era gata să abandoneze legumicultura.

„Atunci mi-am zis, fie găsesc o alternativă unde să vând produsele, fie abandonez legumicultura și încep altă activitate. Căutam alternative, așa am întâlnit un alt producător – Vasile Niculița care mi-a povestit despre piața EcoLocal. Cu timpul, am făcut cunoștință cu mai mulți producători care produc natural. Aceștia sunt foarte prietenoși, au împărtășit experiența lor și asta m-a făcut să cred că voi reuși și eu”.

Așa a început a doua etapă a activității producătorului, cu mult mai multe speranțe, încredere și așteptări.

„Îmi doresc să am toate legumele necesare pe care să le livrez sau să le vând la piață. Voi cultiva de toate, roșii, fasole, mazăre, brocoli, bostănei, absolut tot ce este necesar”.

Grupul de producători era în perioada de conversie ecologică, astfel Vasile a decis să se alăture acestuia, după ce a fost organizată o inspecție la serele pe care le are, pentru ca împreună să producă legume conform standardelor.

„Certificatul ecologic oferă mai multe oportunități. Anul trecut am avut ocazia să vând 2 luni legume la piață. Acum, îmi doresc să construiesc alte sere. Vreau să înregistrez marca proprie, iar toate legumele să le vând cumpărătorilor sub acest nume. Sper să reușesc să fac și livrări. Până atunci, mai am încă foarte mult de muncit, plus perioada de tranziție de la legumicultura convențională la cea ecologică. Totuși, acum sunt înconjurat de oameni buni și am mari speranțe că voi reuși”.

Legumele crescute de Vasile Rpman vor putea fi cumpărate în sezon de la piața EcoLocal. În plus, producătorul speră că va reuși să realizeze livrări.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco