‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiri5 țări vor investi peste 1,2 milioane de euro într-un proiect, ce ar permite...

5 țări vor investi peste 1,2 milioane de euro într-un proiect, ce ar permite cultivarea căpșunelor cu mai puține pesticide

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Peste 1,2 milioane de euro vor fi investiți pentru creșterea căpșunelor cu mai puține tratamente cu pesticide. Acesta este obiectivul proiectului Med-Berry, unul dintre cele mai reprezentante în Italia, câștigător al concursului de proiecte PRIMA 2018.

Este o cultură larg răspândită în întreaga zonă mediteraneană și unul dintre cele mai preferate fructe de consumatori. Suprafața totală din zonă este de circa 35 mii de hectare, echivalentul a 26% din producția mondială, cu o bază industrială și o comunitate științifică activă și influentă asupra economiei și societății din zonă, scrie FreshPlaza.

Fiind afectate de un spectru larg de boli, cum ar fi putregaiul, asigurarea protecției cu produse fitosanitare este destul de laborioasă. Pe măsură ce crește temperatura, se estimează că gestionarea acestor boli va fi și mai complexă: dezvoltarea de strategii alternative devine din ce în ce mai urgentă.

„Proiectul este coordonat de Departamentul de Știință și Tehnologie Agricolă și Alimentație al Universității din Bologna și are o durată de 36 de luni de la 1 mai 2019. Cu un buget estimat la 1 238 561 euro, vrem să găsim soluții inovatoare pentru prevenirea și controlul bolilor la căpșune într-un mod durabil, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al mediului, reducând utilizarea pesticidelor”, a spus Elena Baraldi, cercetătoare  la Universitatea din Bologna.

‹ adv ›

Cinci țări participă la proiect: Italia (trei participanți), Spania și Franța (cu doi participanți), Maroc și Turcia (cu un participant). Printre soluțiile identificate se numără stabilirea varietăților rezistente prin utilizarea tehnologiilor de manipulare genetică atât tradiționale cât și inovatoare.

„Obiectivul nostru este de a dezvolta noi produse de protecție a culturilor pe bază de ARN, care, prin exploatarea unor mecanisme moleculare foarte specifice, au un impact redus asupra mediului înconjurător. Metoda a fost recent reglementată în Statele Unite pentru uz medical, în timp ce în agricultură este încă necesar să se testeze. Inovațiile Med Berry vor permite utilizarea a mai puține substanțe chimice pentru această cultură”, a adăugat aceasta.

În prezent, peste 10% din pierderile de recolta de fructe sunt generate de boli.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›