‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole56% din porumbul semănat a fost recoltat. Igor Grigoriev: Prețul este bun la moment

56% din porumbul semănat a fost recoltat. Igor Grigoriev: Prețul este bun la moment

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Campania de recoltare a porumbului este în plină desfășurare, iar fermierii speră că în perioada ce urmează condițiile climaterice vor fi favorabile și ei vor reuși să adune roada care este încă în câmp.

Solicitat de Agrobiznes, Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” a explicat cauza prelungirii perioadei de recoltare este faptul că în anul curent a fost o primăvară lungă și ploioasă. 

„Luând în considerație că am avut parte de o primăvară lungă cu ploi, perioada vegetală a fost mai mare cu 3-4 săptămâni, respectiv și perioada de coacere și recoltare în loc să înceapă în luna septembrie a început la sfârșitul lunii octombrie. Astfel, cea mai mare problemă la cultura porumbului este faptul că fiind în câmp are o umiditate foarte mare. În cel mai bun caz, în unele masive umiditatea este de 18-19%, dar sunt și foarte multe câmpuri unde umiditatea este de peste 20%, ceea ce face dificilă recoltarea. Totodată, dacă porumbul este depozitat cu umiditatea boabelor mai mare de 20%, atunci în scurt timp, acesta prinde mucegaiul negru și nu mai poate fi utilizat”.

Președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” a spus că în anul curent, avem recolte record nu doar la porumb, dar în general la toate categoriile de cereale.

‹ adv ›

Dacă anterior se obțineau 6-7 tone de porumb la ha, acum noii hibrizi asigură o recoltă de peste 11 tone/ha, susține Igor Grigoriev. 

„În ultimii 5-6 ani, producătorii agricoli au înțeles că pe baza inputurilor din agricultură, inclusiv a hibrizilor noi de porumb se pot obține recolte foarte bogate. Dar, cu părere de rău, infrastructura ce ține de depozitare și uscare nu a fost renovată sau construită. Avem puține uscătorii moderne care să fie și economice și ecologice. Avem uscătorii vechi cu capacități mici”. 

Conform informației oferite de președintele Asociației Exportatorilor de Cereale „Agrocereale”, până la moment, a fost recoltată circa 50% din suprafața totală de porumb.

„Chiar și în aceste condiții nu consider că există vreun pericol, am putea aduna porumbul pe parcursul următoarelor luni, chiar și până la începutul lunii ianuarie. Sperăm că vom avea parte de perioade favorabile pentru recoltarea și depozitarea recoltei istorice de porumb”.

Pornind de la faptul că și floarea-soarelui a fost recoltată cu întârziere și s-au obținut la fel recolte mari, depozitele sunt pline cu floare, iar atât traiderii, cât și producătorii agricoli păstrează floarea-soarelui așteptând prețuri mai mari, astfel nu au loc pentru depozitarea porumbului.

‹ adv ›

Cu toate acestea, Igor Grigoriev susține că în situația dată, cel mai important este să se păstreze calmul și să nu se creeze panică. 

„Panica nu face altceva decât să facă problemele și mai mari. Dacă vom aranja toate lucrurile calculat, atunci totul se va reuși cu bine”.

Igor Grigoriev îndeamnă producătorii agricoli să conlucreze și să colaboreze cu traiderii, exportatorii, transportatori pentru a depăși situația creată, dar cel mai important, să recolteze porumbul de pe câmpuri, atunci când condițiile climaterice permit acest lucru. 

La moment, potrivit producătorilor, prețul de achiziție, în funcție de umiditate, variază de la 2,5 lei până la 3,7 lei pe kilogram.

„Este un preț foarte bun pentru producătorii primari. Prețul la porumb ar putea să crească, deoarece așa lideri internaționali cum este Canada, SUA au probleme cu cerealele, respectiv prețurile la bursa din Chicago nu scad. Dar situația poate să se schimbe în orice moment”.

‹ adv ›

Viaceslav Grigorița, Șef interimar al Direcției politici în sectorul vegetal din cadrul MAIA a reiterat că, conform datelor prezentate de Direcțiile raionale agricole, până la moment, au fost recoltate circa 1.3 mil tone de porumb, ceea ce constituie circa 56% din volumul total prognozat pentru anul acesta (2.33 mil tone).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›