‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole6 dăunători la răsadul de legume – semne de atac, combatere

6 dăunători la răsadul de legume – semne de atac, combatere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Răsadul de legume sănătos este primul factor, dar foarte important, de care depinde capacitatea plantelor de a forma ulterior o recoltă înaltă și de calitate. Acesta poate fi afectat atât de boli, cât și dăunători.

Încă din primele faze de creștere trebuie să oferim o atenție sporită condițiilor de creștere ale răsadurilor, astfel încât să reducem la minim riscurile.

Detalii despre bolile răsadurilor găsiți pe acest link, iar în continuare discutăm despre principalii dăunători ai răsadului.

‹ adv ›

Orice modificare a culorii și formei frunzelor la răsad ar trebui să ne alarmeze. Dacă nu acționăm la timp, afidele, acarienii, musculițele albe, tripșii sau musculițele de sol pot distruge complet plantele tinere.

Puteți determina cine dăunează răsadurilor, căutând semnele distinctive.

Tripși la răsadul de legume

Tripșii sunt insecte foarte mici, majoritatea adulților ating o dimensiune de numai 1 mm, iar larvele sunt și mai mici.

‹ adv ›

Cu toate acestea, tripșii sug seva din plantă, producând unele dintre cele mai importante pagube la culturile de legume, fiind și un vector important în transmiterea bolilor produse de virusuri.

Una dintre cele mai cunoscute specii este tripsul californian, care este o amenințare pentru legume nu doar în faza de răsad, ci, practic, pe parcursul întregii vegetații.

Tripsul este mai greu de observat, ascunzându-se în cele mai ascunse părți ale plantei. În urma hrănirii pe răsaduri, se observă pete mici argintii, cicatrici pe frunze, o creștere distorsionată.

‹ adv ›

Combaterea tripșilor la răsadul de legume

Ca și în cazul afidelor, tripșii pot fi monitorizați cu ajutorul capcanelor, iar pentru tratamente se utilizează insecticide omologate pe bază de:

  • abamectin (Vertimec 10 ml/10 litri de apă, Mospilan 3-5 ml/10 litri de apă)
  • ciantraniliprol+acibenzolar-s-metil (Minecto Alpha aplicat radicular 5 ml/10 litri de apă)
  • spinosad (Laser 5 ml/10 litri de apă la castraveți).

Totuși, trebuie să recunoaștem că tripșii nici de departe nu sunt dăunători ușor de menținut sub control, iar pentru a evita pierderile se cer măsuri complexe, nu doar tratamente cu insecticide.

Citiți mai multe despre Tripși – lucruri importante de știut, combatere.

Afide la răsaduri de legume

Afidele sunt foarte vorace și se reproduc rapid. Se poate constata, că afidele s-au stabilit pe plante prin schimbarea formei și culorii frunzelor: acestea se răsucesc și se decolorează.

Afidele produc, de asemenea, roua de miere pe frunzele răsadurilor – secreții dulci și lipicioase ale afidelor care oferă un teren propice pentru ciupercile patogene.

Important! Roua-de-miere este un mediu perfect pentru dezvoltarea ciupercilor (genurile Capnodium, Alternaria, Fusarium, Penicillium etc.).

Cum să combatem afidele la răsadul de legume

Verificarea regulată a răsadurilor și crearea unor condiții optime de creștere vor ajuta la prevenirea apariției afidelor:

  • menținerea temperaturii diurne la 20-25°C și a celei nocturne la 16-20°C;
  • udarea regulată cu apă sedimentată de temperatura camerei;
  • amplasarea recipientelor astfel încât frunzele lor să nu se atingă între ele.

O măsură eficientă de monitorizare a populațiilor de afide, dar și a altor dăunători este utilizarea capcanelor lipicioase.

Dacă pe câteva răsaduri apar afide nu prea multe, insectele pot fi colectate manual. Dacă sunt multe afide, plantele trebuie tratate cu insecticide.

În condiții de casă, unii utilizează săpun de rufe sau diferite remedii naturiste pentru controlul afidelor. Totuși, aceste metode sunt foarte puțin eficiente și tratamentele trebuie repetate frecvent.

Pentru combaterea afidelor sunt omologate produse cum ar fi cele ce conțin acetamipid (Mospilan 3 g/10 litri de apă), tau-fluvalinat (Mavrik 5 ml/10 litri de apă), sulfoxaflor (Closer 3 ml/10 litri de apă) și altele.

Consultați Codexul Fitosanitar pentru detalii privind produsele omologate.

Tuta absoluta la răsadul de legume

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră a tomatelor, este unul dintre cei mai importanți dăunători ai culturilor de tomate, producând pagube și la alte culturi, mai ales în contextul unei clime tot mai favorabile pentru dezvoltarea acesteia.

Dacă nu utilizăm nicio măsură de monitorizare, insecticidele sunt aplicate prea târziu, când Tuta absoluta deja și-a depus ouăle sau prea devreme, până la zborul maxim al insectei, când impactul tratamentelor va fi mai redus.

În condiţii optime are loc „explozia” moliei, care atacă după modelul unei piramide inversate: frunzele și alte organe de la sol în sus spre vârful ei.

Combaterea Tuta absoluta

Combaterea Tuta absoluta sau moliei miniere a tomatelor la fel necesită o strategie amplă.

Aceasta începe cu instalarea capcanelor pentru monitorizare, instalarea plasei antiinsecte în spațiile protejate, distrugerea resturilor vegetale unde se poate refugia Tuta absolutadezinfecția solului, combaterea buruienilor și realizarea tratamentelor la timp, alternând produsele.

Produse ce conțin Bacillus thuringiensis (Bt) sunt utilizate ca biopesticide împotriva moliei miniere a tomatelor (produce o proteină cristalină toxică ce afectează stadiul larvar al multor specii de lepidoptere.

În România este omologat Bactospeine DF/Dipel DF 0,33-0,66 kg/ha se administrează de la ecloziune și primele stadii.

Mai pot fi utilizate produsele omologate pe bază de: acibenzolar-s-metil+ciantraniliprol (Minecto Alpha: 1,0-1,25 l/ha (1,0 l/ha-irigare prin picurare sau 1,25 l/ha-pulverizare), clorantraniliprol (Coragen: tomate, vinete – 175 ml/ha), abamectin (Bermectine: tomate – 1,0 l/ha, Azatin – 1,0 – 1,5 l/ha se aplică la avertizare.

În Republica Moldova este omologat pentru combaterea Tuta absoluta un singur produs pe bază de benzoat de emamectin (Affirm în doza de 1,5 kg/ha).

Citiți mai multe despre Tuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control.

Acarieni la răsadul de legume

Pentru ochiul uman, acarienii sunt practic invizibili. Vă puteți da seama că dăunătorul s-a instalat pe răsaduri doar atunci, când frunzele încep să se ofilească și să se îngălbenească, iar pe dosul frunzelor lor apar mici puncte negre.

În cazul unor pagube grave la plante, pe frunze apar pete clorotice cu necroze punctiforme, pe care plasa de păianjen este clar vizibilă.

Cum combatem acarienii

Ca și în cazurile anterioare, puteți preveni infestarea în masă la răsadul de legume cu acarieni prin inspectarea regulată a plantelor și crearea unor condiții optime de creștere pentru acestea.

Dacă observați puncte negre pe partea inferioară a frunzelor, încercați să pulverizați plantele în mod regulat cu apă. Dacă dăunătorul a reușit să afecteze grav răsadurile, utilizați insecticide.

Unele produse menționate anterior pentru combaterea altor dăunători, de exemplu cele ce conțin abamectin, pot asigura și controlul acarienilor.

Musculița albă de seră la răsadul de legume

Musculița albă de seră este un alt dăunător important pentru răsadul de legume. Aceasta atacă peste 200 de culturi, în topul preferințelor aflându-se vânăta, tomatele, ardeiul gras, castravetele și alte legume importante.

Acest dăunător vorace se hrănește cu seva răsadurilor, fără a cruța nici frunzele, nici tulpinile. Sugând sucul din frunze, larvele și adulții fluturelui emană enzime lipicioase – roua de miere, care constituie un mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercilor patogene.

Părțile de plante deteriorate de musculița albă de seră se usucă.

Combaterea musculiței albe de seră la răsad

De regulă, musculița albă de seră apare în încăperi cu temperatură ridicată și umiditate scăzută. Aerisiți în mod regulat spațiul, plasați în apropierea plantelor recipiente cu apă pentru a spori umiditatea aerului.

De asemenea, nu uitați să inspectați periodic răsadurile. Pentru monitorizare pot fi utilizate benzi lipicioase galbene.

Citiți mai multe despre Musculița albă de seră – dăunător de temut la legume.

Musculițe de sol la răsaduri

Cele mai mari pagube aduse răsadurilor sunt cauzate de musculițele de sol aparent inofensive, cunoscute ca Sciaride. Speciile care provoacă cele mai multe daune culturilor aparțin genurilor Bradysia și Lycoriella.

Musculițele adulte mici, cu aripi transparente, nu provoacă rău răsadului, dar depun ouă în solul umed și larvele sunt dăunătoare.

Larvele sunt niște viermi albi cu capul negru și corpul ușor segmentat, care mănâncă reziduuri organice și consumă rădăcinile plantelor.

Pe lângă daunele directe, daunele indirecte sunt cauzate de larvele și adulții care transferă boli fungice, cum ar fi Fusarium, Botrytis și Verticillium, de la plantele bolnave la cele sănătoase.

Este destul de ușor de detectat acest dăunător: este suficient să studiați solul. Despre activitatea lor subversivă vă va indica aspectul slab al răsadurilor, care se oprește din creștere.

Cum să luptați împotriva musculițelor de sol

Dacă observați că mici musculițe negre zboară peste recipientele cu răsaduri, atunci este necesar să luați urgent măsuri atât împotriva insectelor adulte, cât și a larvelor lor.

Primul lucru care trebuie făcut este să preveniți reproducerea muștelor de sol. Iar în acest scop, stratul superior al solului trebuie să fie uscat: larvele eclozează din ouă doar într-un mediu umed.

Nu va fi de prisos să acoperiți solul din recipientele cu răsaduri cu argilă fină expandată sau nisip grosier uscat.

Sciaridele nu vor depune ouă într-un astfel de substrat, deoarece larvele vor muri în el.
În cazul în care larvele au eclozat deja, înlocuiți stratul superior de sol din recipiente sau utilizați o soluție de insecticid.

Ar trebui, de asemenea, să se controleze insectele zburătoare. Puteți folosi capcane cu bandă adezivă.

În serele sau solariile comerciale, pentru controlul muștelor sciaridae sunt utilizate insecte utile cum ar fi acarianul prădător Stratiolaelaps scimitus sau Macrocheles robustulus, nematodul Steinernema Feltiae.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›