‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 30 octombrie, 2024
15 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole7 fermieri au produs 500 de tone de compost în cadrul unui proiect dedicat...

7 fermieri au produs 500 de tone de compost în cadrul unui proiect dedicat agriculturii ecologice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Micii fermieri din șase sate din raioanele Fălești, Florești, Soroca și Șoldănești s-au ales cu 500 de tone de compost, în calitate de îngrășământ natural.

Compostul a fost obținut din 700 de tone de gunoi de grajd și deșeuri vegetale, colectate de fermierii implicați într-un program pilot de compostare.

În cadrul acestui program, 93 de fermieri au adunat deșeuri organice din gospodăriile lor, de prin grădină și de la animale, iar membrii cooperativei producătorilor ecologici „EcoFerm” au colectat și transportat aceste deșeuri pe terenuri special amenajate (platforme de compostare) în satele Cuhureștii de Sus, Ghindești, Văscăuți, Olișcani, Rublenița și Logofteni.

‹ adv ›

Cu ajutorul echipamentului de compostare și respectând tehnologia de producere a compostului, materialul colectat a trecut printr-un proces de fermentare, ca în final să se transforme în îngrășământ ecologic.

Membrii cooperativei producătorilor ecologici „EcoFerm” au distribuit compostul obținut fermierilor implicați în programul de compostare, proporțional cu volumul de deșeuri oferite la etapa de colectare.

Programul de compostare face parte din proiectul „Acționăm eco prin inovație”, finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul PNUD Moldova.

‹ adv ›

Activitățile proiectului au fost realizate de People in Need Moldova în parteneriat cu Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) și cooperativa producătorilor ecologici „EcoFerm”.

Silvia Bicenco, director de țară la People in Need Moldova, a subliniat:

„Eforturile noastre de a le explica fermierilor care sunt avantajele utilizării compostului și a-i încuraja să renunțe la fertilizanții chimici în favoarea îngrășămintelor ecologice sunt vizibile acum. Avem aproape 100 de mici fermieri, convinși că fertilitatea solului poate fi îmbunătățită prin compost, obținut din deșeuri organice, care inevitabil se acumulează în fiecare gospodărie. Ne dorim să vedem cât mai mulți fermieri interesați de agricultura ecologică și de tehnologiile agricole prietenoase mediului.”

Proiectul „Acționăm eco prin inovație” a cuprins, pe lângă programul de compostare, și o componentă de consolidare a capacității membrilor cooperativei „EcoFerm”.

‹ adv ›

Ei au beneficiat de sesiuni informative despre bunele practici din agricultura ecologică și despre strategii de creștere a profitabilității cooperativei.

Totodată, prin contribuția People in Need Moldova, cooperativa „EcoFerm” a achiziționat o balotieră.

Experții proiectului au elaborat două ghiduri informative, unul despre compost și altul despre fertilitatea solului. Ghidurile, în format tipărit și electronic, au fost distribuite în cele șase sate implicate în proiect, dar și Universității Agrare de Stat din Moldova și Centrului Național de Mediu.

Printre rezultatele acestui proiect se mai numără promovarea avantajelor agriculturii ecologice, în cadrul Zilei Câmpului, precum și promovarea conceptului de cooperativă eco și a programului de compostare prin intermediul unor filmulețe scurte.

În plus, membrii cooperativei, fermierii, reprezentanții donatorului și ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare s-au întrunit în data de 16 decembrie 2021 pentru a discuta rezultatele proiectului și a prezenta bunele practici privind compostarea, aplicate la nivel local.

Evenimentul a constituit o bună ocazie pentru a vedea posibilitățile de extindere și replicare a experienței acumulate, precum și de a promova agricultura ecologică în țară.

Proiectul „Acționăm eco prin inovație” se va finaliza în luna februarie 2022.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›