#7. Răspunsul expertului: Când se aplică îngrășămintele foliare naturale și care este rolul acestora

3597

Plantele de cultură au nevoie de o nutriție echilibrată. Acest lucru este ușor de realizat în agricultura convențională datorită spectrului larg de îngrășăminte de sinteză chimică, mai puțin însă cunosc despre metodele de asigurare a elementelor necesare în agricultura ecologică. Și dacă unele substanțe nutritive sunt accesibile plantelor datorită practicilor bune cum ar fi: asolamentul, compostarea, îngrășămintelor verzi și altele, microelementele sunt mai greu de asigurat.

Pentru a afla care este rolul îngrășămintelor foliare, de ce acestea sunt necesare plantelor și când este recomadat să fie administrate am realizat un interviu cu Vladimir Todiraș, doctor habilitat în biologie.

„La noi în țară există mai multe produse naturale, ce pot fi administrate la culturi. Însă îngrășămintele foliare sunt o soluție rapidă atunci când planta are nevoie de hrană. Utilizarea fertilizanților foliari naturali în agricultura ecologică, dar și convențională este o necesitate absolută. Dacă cele trei elemente: azot, fosfor și potasiu se conțin și în gunoi de grajd, compost, sau dacă asigurăm respectarea asolamentului și alte practici, magneziul, fierul și alte microelemente este mai greu de obținut, mai ales când acestea sunt activ utilizate de plante.  Totodată, trebuie să întoarcem în sol elementele, însă dacă acest lucru este mai greu de realizat prin metoda biologică. Microelementele administrate direct în sol sunt mai greu accesibile plantelor, spre deosebire de fertilizările foliare”.

Dacă e să comparăm, îngrășămintele obișnuite ce ajung în sol au nevoie de umiditate pentru a se dizolva. Trecând prin rădăcini și restul plantei ajunge mai greu la frunze, unde are loc metabolizarea și este transformat în hrană pentru plante. Îngrășămintele foliare oferă plantei rapid exact ceea de ce are nevoie.

- pub -

În Registrul de Stat din Moldova sunt înregistrați 16 fertilizanți, ce pot fi utilizați în agricultura ecologică. Totodată, la noi în țară au fost elaborate două produse inofensive ce pot fi utilizate atât ca fertilizanți foliari, cât și administrate concomitent cu irigarea sau la semănatul culturii.

„Chiar dacă fertilizanții foliari naturali sunt inofensivi, înainte de a fi aplicate trebuie realizată analiza foliară pentru a cunoaște de ce anume are nevoie planta. Există și simptome pe plante ce indică insuficiența unui anumit element, dar acestea sunt deseori confundate cu simptomele unor boli sau chiar dăunător. Produsele Ecolit și Ecosol au fost elaborate în Republica Moldova și sunt mândria noastră, deoarece nu doar acoperă necesitățile plantei, dar și pot fi produse conform necesităților culturii. Produsul Ecosol conține extract din biohumus și poate fi administrat plantelor nu doar prin stropiri, ci și prin intermediul sistemului de irigare. Este recomandat în cantitate de 7-10 litri per hectar, în proporție de 0,5-1% în soluția finală. Acesta poate fi administrat de 2-5 ori pe an. Produsul Ecolit este un extract de Leonardită, și este recomandat să fie administrat în cantitate de 3 litri per hectar. Îngrășămintele foliare respective conțin și microelemente, cum ar fi: Bor, Cupru, Mangan, Fier, care pot fi ajustate conform necesităților culturii”.

FOTO: hortinform.ro

În general, se recomandă ca îngrășămintele foliare să fie aplicate plantelor în anumite faze, începând cu 2-3 frunze până, însă nu mai puțin deoarece produsul trebuie să ajungă pe partea verde a plantei. Deseori, tratamentele se realizează în faza de creștere intensivă și începutul de fructificației. Totodată, fertilizanții foliari naturali pot fi aplicați în condiții de stres, cum ar fi seceta. Întervalul minim dintre aplicări este de 7-10 zile.

Fertilizanții foliari naturali sunt inofensivi pentru oameni, animale, albine și mediu!

Ai o întrebare legată de agricultura ecologică? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupul de Viber Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

4 COMENTARII

    • Bună. Puteți să încercați îngrășămintele autohtone Ecolit sau Ecosol. Se potrivesc și pentru legume, iar raportul de microelemente poate fi coordonat în dependență de necesitățile plantei. Plus, dacă nu se observă simptome de carențe (lipsa unui anumit element) odată ce au fost administrate nu prezintă pericol pentru plante, sol sau mediu. Dacă nu, verificați sursa accesând link-ul inclus în articol, acolo sunt mai multe îngrășăminte foliare și alegeți cel care vi se potrivește )

    • Buna Florin!
      in ce an este plantatia? este nou infiintata? ce densitate ? ai fertirigare?, ph-ul solului, etc. Trebuie sa aplici produse certificate eco/bio in functie de nevoile plantatiei tale. Putem sa te ajutam cu informatii utile dupa ce ne asiguri mai multe detalii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Vă rugăm să introduceți numele dvs. aici