‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole7 sfaturi pentru a crește castraveți timpurii

7 sfaturi pentru a crește castraveți timpurii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Creșterea castraveților nu este anevoioasă, leguma fiind una dintre cele mai populare în rândul legumicultorilor. Totuși, pentru obținerea unor recolte bune, este foarte important să ținem cont de particularitățile de creștere și cerințele speciei, soiului sau hibridului ales.

În acest articol, discutăm despre principalele aspecte de luat în calcul la planificarea și obținerea unei recolte timpurii de castraveți.

1. Alegeți soiul sau hibridul potrivit

Succesul creșterii castraveților, ca și a altor culturi de legume, începe cu alegerea semințelor de calitate, adaptate condițiilor și care corespund cerințelor Dvs. Pentru a obține o recoltă timpurie de castraveți, sunt recomandați hibrizii partenocapici timpurii, ce pot fi cultivați cu succes în sere sau solarii.

‹ adv ›

Când cumpărați semințe, citiți cu atenție descrierea soiului sau hibridului și selectați-le pe cele care sunt potrivite pentru condițiile dvs. de creștere.

Orientativ, pentru a obține răsaduri, semințele de castraveți se seamănă cu circa o lună înainte de presupusa plantare.

Mai multe detalii despre Când se seamănă semințele pentru răsaduri de legume. Sfaturi.

‹ adv ›

2. Pregătiți semințele pentru semănat

Dacă semințele nu sunt acoperite cu un înveliș nutritiv sau nu sunt tratate cu un fungicid, acestea trebuie pregătite pentru semănat: înmuiați-le într-o soluție biofungicidă pentru a crește imunitatea răsadurilor viitoare.

Pentru a face acest lucru, puteți utiliza preparate pe bază de bacil de fân sau trichodermă, care sunt organice și la sigur nu vor produce daune viitoarelor plantule.

Pregătiți soluția conform instrucțiunilor și înmuiați semințele în ea timp de 30-60 de minute. După aceea, le puteți semăna sau puneți semințele într-un loc cald pentru germinare, învelite într-o cârpă umedă de bumbac.

‹ adv ›

La o temperatură de 25-27°C, semințele germinează în 2-3 zile. Cu cât temperatura aerului este mai scăzută, cu atât semințele vor germina un timp mai îndelungat.

Pentru a crește rezistența la frig a viitoarelor plante, semințele pot fi călite: după umflare, le puteți pune într-o cârpă umedă la un loc mai rece timp de 12 ore. Apoi le scoateți, iar după 10-12 ore, repetați.

3. Aveți grijă de calitatea solului utilizat

Castraveții sunt pretențioși față de sol și cresc bine în solul, care conține o cantitate mare de materie organică. Prin urmare, față de pregătirea solului trebuie să fiți foarte responsabili.

Pentru creșterea răsadurilor, puteți folosi amestecuri gata pregătite sau puteți pregăti singuri amestecul de sol, amestecând turbă dezoxidată și mraniță în proporții egale. Pentru a îmbunătăți permeabilitatea aerului și capacitatea de menținere a umidității substratului, este necesar să adăugați 10-15%: perlit, vermiculit.

Terenul pentru însămânțarea semințelor de castraveți trebuie să fie populat cu microorganisme benefice pentru a preveni dezvoltarea putregaiului rădăcinilor și a altor boli.

Umpleți recipientele pentru creșterea răsadurilor cu amestecul de sol pregătit și stropiți cu o soluție de trichoderma (aceasta se vinde în magazinele agro).

Solul din seră sau solar trebuie pregătit cu atenție. Dacă toamna nu s-au aplicat îngrășăminte organice, nu s-a împrăștiat gunoi de grajd, atunci primăvara în sol trebuie adăugat compost matur, biohumus sau îngrășăminte minerale complexe, care conțin un set de macro și microelemente necesare plantelor.

Primăvara, la creșterea temperaturilor, în special în cazul în care v-ați confruntat cu boli produse de ciuperci, este recomandat un tratament la sol cu produse ce conțin cupru: poate fi utilizată o soluție de 3% pe care o aplicăm la sol (zeama bordeleză). Cu aceasta pot fi tratați și stâlpii din seră sau alte părți ale serei pentru o protecție mai bună.

După săpare sau afânare, solul poate fi tratat și cu o soluție de preparat de trichodermă sau bacil de fân și apoi acoperit cu agrotextil pentru a se încălzi. Microorganismele benefice suprimă dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor patogene, pot accelera descompunerea materiei organice și îmbunătățesc structura solului.

4. Mențineți temperatura potrivită

Castravetele este o cultură iubitoare de căldură, de aceea temperatura aerului și a solului trebuie monitorizate în mod constant. Până la apariția răsadurilor, recipientele trebuie păstrate într-un loc cald, la o temperatură de 24-26°C.

Ulterior, este necesar să asigurăm călirea răsadurilor pentru a nu le permite să se întindă. Pentru a face acest lucru, containerele cu culturi sunt plasate într-un loc mai răcoros timp de o săptămână, unde temperatura în timpul zilei este de 16-18°C, iar noaptea 15-16°C.

Apoi, temperatura se ridică la 20°C în timpul zilei (până la 23°C pe vreme însorită) și până la 17-18°C noaptea. Dacă răsadurile sunt amplasate lângă fereastră, verificați dacă nu e suprarăcit de fluxul de aer rece – acest lucru afectează negativ dezvoltarea sistemului radicular și duce adesea la putrezirea rădăcinilor.

Pe vreme înnorată, temperatura aerului din cameră ar trebui să fie cu câteva grade mai mică decât pe vreme însorită.

Răsadurile trebuie să fie călite cu 7-10 zile înainte de plantare. Acest lucru face posibilă obținerea de plante puternice rezistente la stres, care pot prinde rapid rădăcini după plantare și vor fi mai puțin susceptibile la boli.

Pe vreme însorită, trebuie să deschideți ferestrele sau să duceți plantele în seră/solar, obișnuindu-le treptat cu schimbările de temperatură și lumina soarelui.

Timpul petrecut în așa condiții în fiecare zi trebuie mărit, iar temperatura în timpul nopții trebuie scăzută cu câteva grade. Cu 2-3 zile înainte de plantare, răsadurile de castraveți pot fi lăsate acolo peste noapte, acoperite suplimentar cu agril.

Răsadurile de castraveți sunt plantate atunci, când solul la o adâncime de 10 cm se încălzește până la 14-15°C și nu mai există riscul înghețurilor de revenire. Plantarea răsadurilor în sol rece poate ucide plantele.

În nopțile reci, este indicat să acoperim castraveții cu agril, construind un cadru de arce.

Dacă răsadul este deja în creștere și suferă de lipsă de nutriție și spațiu și este prea devreme pentru a-l planta într-o seră, plantele pot fi transplantate în recipiente de plastic mai mari.

5. Creați un regim optim de lumină

Mulți hibrizi partenocarpici pot da roade la lumină slabă (2500-3000 lx). Prin urmare, astfel de plante se simt bine în sere sau solar.

Dar primăvara, când ziua este încă scurtă, răsadurile au nevoie de iluminare completă timp de 14-16 ore, altfel se vor întinde și vor crește slab. Prin urmare, pe vreme înnorată, răsadurile de castraveți trebuie să fie iluminate.

În general, nivelul optimal al iluminării în perioada de răsărire a plantelor este de 8000–9000 lx, iar în următoarele perioade de creștere este necesar ca intensitatea luminii să nu fie mai mică de 5000–6000 lx. Dacă intensitatea luminii este mai mică de 2000 lx răsadul se dezvoltă încet, sistemul radicular este slab dezvoltat.

Pentru a face acest lucru, puteți utiliza lămpi fluorescente de uz casnic (LBT) sau fito-lămpi speciale, ce consumă puțină energie electrică și emit lumină în intervalul de care au nevoie plantele.

Pentru o mai mare eficiență a lămpilor, puteți instala un ecran din folie reflectorizantă.

Intensitatea minimă de iluminare, care este necesară castraveților pentru înflorire și formarea roadei este de 2400 lk.

6. Irigarea și fertilizarea la timp

La fertilizarea răsadului de castraveți se folosesc îngrășăminte ușor solubile în apă, care se administrează odată cu irigarea sau îngrășăminte organice lichide, achiziționate din magazine.

Îngrășămintele pot fi utilizate separat sau pot fi pregătite soluțiile din câteva tipuri de îngrășăminte. Se recomandă de utilizat îngrășămintele care conțin azot în formă nitrică (NO3) și nu se vor folosi îngrășămintele cu concentrație mare de uree.

Concentația de elemente nutritive în soluția de fertilizare se controlează cu aparatele de măsurare a conductibilității electrice (EC), aceasta nu trebuie să depășească 2mS/cm. Valoarea EC de 0,75 mS/cm poate fi folosită fără niciun pericol.

Prima fertilizare se face la apariția primelor frunze adevărate și este repetată o dată pe săptămână până la plantare. În primele faze se administrează doze mai mici, în perioada de creștere cantitatea de fertilizant va crește, iar la călire doza se micșorează din nou.

De obicei, se utilizează 15-20 g de îngrășământ la 10 litri de apă sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

La cantități mici de plante, pot fi preparate diferite infuzii de plante cu rol de fertilizant, macerate sau utilizat biohumus lichid.

Castraveții sunt foarte pretențioși față de umiditatea solului și a aerului și au nevoie de o cantitate regulată și suficientă de apă.

Frecvența udărilor depinde de compoziția solului și de temperatura aerului. Cu o lipsă de umiditate, castraveții suferă stres, se dezvoltă slab, iar fructele unor soiuri pot fi amare, deoarece acumulează cucurbitacină.

Este foarte important ca solul sa fie umezit in timpul irigării la o adâncime de circa 20 cm. Pentru a reține umezeala în sol este indicată mulcirea plantelor cu fan, paie sau rumeguș putrezit.

Castraveții trebuie udați numai cu apă caldă, a cărei temperatură este de 20-22°C. Pe vreme rece sau înnorată, udarea trebuie limitată pentru a preveni dezvoltarea putregaiului rădăcinilor.

Mai multe detalii despre Irigarea castraveților. Sfaturi pentru o recoltă bună.

7. Formați corect tulpina plantelor

Pentru ca toate forțele plantei să meargă la formarea fructelor, și nu a masei verzi, ciupiți lăstarii laterali. Metoda de ciupire a plantelor de castraveți depinde de varietate și de condițiile de creștere.

Ciupirea constă în îndepărtarea vârfului de creștere a lăstarilor laterali după ce au format 1–2 fructe. Ciupitul se aplică, în special, la castraveții cu fructul mic, cel puțin odată pe săptămână.

Dacă lucrarea nu se face la timp, planta crește foarte mult vegetativ, circulația aerului la nivelul plantei este rea, ceea ce favorizează atacul de boli și dăunători, producția scade.

Lăstarii și fructele pe porțiunea de 30–50 cm de la baza plantei se înlătură. În general, toate florile formate până la 3 internoduri pe tulpina centrală se înlătură. În caz contrar, ele formează fructe deformate și slabe.

Până la jumătate de înălțime a tulpinii plantelor de castraveți se ciupesc lăstarii laterali, lăsând 2 castraveți cu două frunze, mai sus se lasă 3 castraveți cu trei frunze. Tulpina principală se va cârni cînd va depăși spalierul de susținere și se ciupește vârful la 80–100 cm de la suprafața solului.

Este foarte important fixarea plantelor pe sfoară când vârful de creștere ajunge la sârma de sus a sistemului de susținere.

În timpul sezonului, merită să inspectați periodic frunzele de castraveți pentru boli și dăunători. Dacă observați musculițe albe, tripși sau urme de acarieni, ceea ce este foarte frecvent în sere, realizați tratamente.

V-ar putea fi util articolul Pete pe frunzele castraveților – cauze și tratament.

Nu uitați să colectați castraveții în mod regulat, împiedicându-i să crească excesiv. În caz contrar, toate forțele plantei vor fi îndreptate spre creșterea fructelor mari, iar formarea de noi ovare va decurge foarte lent.

Citiți și De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›