14 C
Chișinău
luni, 13 iulie, 2020
14 C
Chișinău

8 fermieri, aceeași viziune – Primii producători din țară care se vor certifica eco în grup

Recomandate

#35. Cum să ții prigorile la distanță de stupină

Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte...

#33. Ce culturi profitabile putem cultiva în perioada de conversie în agricultura ecologică?

De obicei, producătorii de culturi de câmp aflați în perioada de conversie ecologică sunt nevoiți să vândă producția la prețurile celei convenționale,...

#34. Bolile căpșunului. Cum să eviți răspândirea acestora

Pe parcursul perioadei de vegetație, plantele de căpșun pot fi atacate de mai multe boli și dăunători. Căpșunul este o cultură sensibilă,...

#31. Cum să combați afidele (păduchii de plante)

Păduchii de plante (afidele) pot avea diverse culori, cele mai des întâlnite fiind: verde, roșu sau brun. Lungimea corpului este de circa...

#30. Limacșii – dăunătorii ce-ți pot distruge culturile. Vezi cum să-i combați

Daunele produse de diferite specii de limacși (melci fără cochilie) sunt estimate de specialiști în protecția plantelor ca fiind deosebit de mari. Culturile de...

#29. Cum se îngrijește plantația de zmeur. Tăieri, menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor

Îngrijirea corectă a unei plantații de zmeur asigură plante sănătoase și recolte de calitate. În acest articol sunt prezentate principalele aspecte ce...

#32. Cum se plantează corect căpșunii. Perioadele și distanțele de plantare recomandate

Înființarea unei plantații de căpșun poate fi realizată în diferite perioade, dar și prin diferite metode. De calitatea lucrărilor efectuate înainte, dar...

Primul grup de producători din țară ce doresc să obțină certificarea ecologică împreună, au fost definiți. Nici măcar distanța destul de mare, varietatea de produse pe care le cultivă sau poate ideile pe care le au, nu-i împiedică să colaboreze.

Având scopul să producă produse organice și depunând maxim efort pentru aceasta, totuși, în perioada pandemiei fermierii au nevoie de susținerea noastră mai mult ca niciodată. Și dacă o parte din această susținere au găsit-o în comunitatea pe care o formează, aprecierea consumatorilor rămâne primordială, indiferent dacă produc fructe, legume, dulceață sau poate un produs mai deosebit.

„Facem ceea ce la noi nu prea se practică, colaborăm și încercăm să ne susținem atunci când, poate, avem nevoie cel mai mult de asta”, ne-au povestit fermierii.

Per total, sunt 8 producători și, după cum o spun chiar ei, se străduie să lucreze „semeni degetelor unei singure mâini”, fiecare îndeplinindu-și rolul.

„Inspectorii deja au verificat dacă câmpurile corespund cerințelor. Ne aflăm la următoarea etapă de implementare a proiectului. Chiar dacă este, totuși, faza inițială, dorim mult să reușim. Avem un spectru larg de produse pe care le crește fiecare, însă oricum suntem de ajutor unul altuia și încercăm să ne susținem. Spre regret, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, discutăm doar online, însă reușim să aflăm unul de la altul ceea de ce avem nevoie. Plus, dacă fiecare s-ar certifica individual, costurile ar fi mult mai mari”, ne-a explicat Vasile Niculița, producător de legume.

Ideea le-a fost propusă de către Tamara Șchiopu, unul dintre fondatorii pieței EcoLocal, unde pe parcursul sezonului producătorii își comercializează produsele și, potrivit lor, a fost pe placul tuturor. Mai mult, proiectul People in Need Moldova a oferit susținere pentru inițierea procesului de certificare.

„Sincer, mă doare inima când văd cât de mult s-a schimbat producerea și ceea la ce s-a ajuns. Faptul că suntem mai mulți cu aceleași valori, viziuni și că am reușit să ajungem până aici, ne dă puteri să mergem mai departe. Ne inspiră natura, tot ea ne ajută să înțelegem ce lipsește plantelor. Muncim pentru un sol, aer și viitor mai curate. Sunt un producător mic, însă știu că suntem mulți cu care am putea face lucruri frumoase. Datorită faptului că suntem 8, nu trebuie fiecare din noi să bată la aceeași ușă, ci fiecare va realiza câte ceva anume pentru a atinge scopul final. Avem aceleași valori, nu are cum să nu reușim”, ne-a povestit Vera Druță, producătoare de fructe și legume.

Petru Ababei este tocmai de la Drochia, însă acest lucru nu-l împiedică să colaboreze cu ceilalți producători din Anenii Noi, Orhei, Hâncești sau municipiul Chișinău.

În acest an, fermierul va produce compost, va încerca diverse metode de ameliorare a solului și, cine știe, poate chiar va reuși să obțină o recoltă mai bună, în condițiile deloc ușoare a acestui an. Chiar dacă este pensionar, ideile și aspirațiile sale îi trădează sufletul tânăr.

„Atunci când mai este cineva cu care poți forma o echipă, te simți mult mai sigur și ajungi mai departe. Eu cresc fasole, linte, năut, usturoi, dar mai am și o plantație de nuc, pe care aș vrea să le certific eco. Per total, 3 hectare. Fiecare din noi crește produse diferite în dependență de condițiile pe care le are în zonă, însă avem ceva în comun – dorim să asigurăm un viitor mai sănătos pentru generațiile următoare. Am început a studia intensiv, chiar dacă sunt la pensie. Deja am pregătit resturile necesare pentru compost, mai discut cu ceilalți producători. Știți, faptul că într-un viitor eco al Moldovei cred mai mulți fermieri, dar și consumatori, îmi dă mari puteri”, ne-a spus Petru Ababii.

Fermierii autohtoni sunt cei ce asigură consumatorii cu produse proaspete, de care depinde succesul oricărei gustări. Iar datorită faptului că acestea sunt crescute local și nu necesită livrarea la distanțe mari, fructele și legumele sunt recoltate în perioada optimă, își păstrează enzimele necesare pentru o digestie bună și asigură un metabolism sănătos.

Asociația EcoLocal invită parteneri de asistență tehnică pentru susținerea acestui proiect inovativ.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Citește și ›

VIDEO. Îngrășămintele verzi

Îngrășămintele verzi sau sideratele sunt plante crescute cu scopul de a fi încorporate în sol pentru a menține/crește fertilitatea solului.

Fondatoarea „Grădina Moldovei”: Am creat un centru de instruire în agroecologie unde fiecare doritor își poate găsi locul

Mariana Șeremet este președinta Asociației Obștești „Grădina Moldovei”. Centrul de agroecologie, fondat acum 5 ani, oferă instruire tuturor cetățenilor – de la...

VIDEO. Culturile de acoperire – soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună

În Moldova, puțini fermieri cultivă culturile de acoperire. Pe de altă parte, mulți din aceștia sunt interesați să afle detalii despre eficiența,...

Alexei Micu – Primul fermier din țară care a inițiat producerea materialului semincer certificat ecologic

Acum câteva decenii, Moldova era cunoscută peste hotarele țării datorită potențialului extraordinar de producere a semințelor. Spre exemplu, doar Institutul Porumbeni în...

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco

FOTO. Constantin Stratan – primul și unicul producător de vinuri eco din Moldova

În apropierea satului Olănești, Ștefan Vodă, pe dealul ce se-nalță de-a lungul văii Nistrului, se întinde una dintre cele mai deosebite podgorii din Moldova,...

Veste bună: Proiectul legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor eco este propus pentru consultări publice

Principiile și normele privind producția ecologică, certificarea și utilizarea indicațiilor în etichetare și în publicitate, precum și normele privind controalele în domeniu vor...

Familia Golban – unicii producători de uleiuri, făină degresată și fulgi de migdale ecologice din Moldova

De mic copil Igor Golban iubea să hoinărească toamna pe câmpurile ce îmbrățișau satul, venind neapărat acasă cu câteva nuci în buzunar. Crescând puțin,...

Aneta Ganenco, producătoare: Sunt convinsă, consumatorii noștri merită tot ce-i mai bun, de aceea am optat pentru o producere eco

Inițial, își dorea să înființeze o plantație de mur, însă, reflectând mai mult timp, a înțeles că, cea mai potrivită cultură pentru zona noastră,...

Ludmila Castraveț, producătoare: Consumatorii sunt arhitecții produselor noastre, ei sunt cei ce ne fac fericiți revenind

Orice afacere în agricultură își are povestea ei, iar atunci când aceasta este inițiată de o femeie, obține un farmec aparte. Nu știu cum,...