vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeAvertizare! Un nou dăunător și-a făcut apariția în livezile de prun din țară

Avertizare! Un nou dăunător și-a făcut apariția în livezile de prun din țară

Recomandate

În acest an, specialiștii Agarista Agricola au depistat dezvoltarea în masă în livezile de prun a dăunătorului Asphondylia pruniperda. În special, țânțarul galicol a fost depistat în plantațiile de prun din nordul Moldovei.

Țânțarul galicol atacă speciile Prunus domestica și P. Spinosa și iernează în stadiul de larvă.

Acum câțiva ani, despre faptul că Asphondylia pruniperda ar putea deveni un potențial dăunător în Republica Moldova, Serbia și Italia au vorbit mai mulți specialiști în protecția plantelor (Simova-Tošić și colab., 2000; Timuș și colab., 2014).

Descriere

Larva are o lungime de 2-3 mm, este de culoare galbenă, corpul format din 13 segmente. Aceasta trece în stadiul de pupă la începutul lunii iunie. Pupa are o lungime de 2-3 mm, de culoare maro și este mobilă.

Zborul în masă a dăunătorului începe în prima decadă a lunii iulie și durează până în a treia decadă a lunii iulie.

Cea mai mare problemă la identificarea metodelor eficiente de menținere sub control a dăunătorului constă în faptul că insecta adultă trăiește doar circa 2-3 diurne, nu consumă hrană, astfel, eficiența anumitor produse este pusă la îndoială. Ouăle sunt depuse în mugurii lăstarilor tineri. Țânțarul galicol depune ouăle doar în mugurii floriferi.

Într-un mugure se dezvoltă o singură larvă. Un mugure poate asigura cu hrană o larvă, care se hrănește cu elemente florii formând galerii. Asphondylia pruniperda are o generație pe an.

De obicei, atacul poate fi observat în perioada de vegetație prin prezența mugurilor distruși alături de fructele deja formate. Sunt prezente gale, umflături sau deformări. Galele au forma unui con, culoare verde, în interior sunt acoperite cu miceliul ciupercilor, deoarece larvele trăiesc în simbioză cu acestea. După ce dăunătorul zboară, galele se usucă.

Combaterea

Combaterea acestui dăunător rămâne a fi o întrebare actuală, din cauza particularităților sale de dezvoltare. Specialiștii Agarista Agricola vor monitoriza în continuare dezvoltarea acestuia și testa metode de combatere.

Agarista Agricola – o companie ce prezintă soluții inovatoare în agricultură, cu o experiență de peste 20 de ani pe piața locală. Pe lângă produse de uz fitosanitar și alte inputuri importante, specialiștii Agarista Agricola realizează diverse experiențe, testând eficiența diferitor metode de protecție a plantelor pentru a asigura fermierii cu informații utile și recomandări.

Agarista Agricola
Agarista Agricola
Agarista Agricola deserveşte peste 1000 de întreprinderi agricole din Republica Moldova, rezultatul perseverenţei şi muncii colective începând cu anul 1999.

Citește și ›

Advertoriale