Oieritul este considerat o carte de vizită pentru regiunea de sud a țării, inclusiv și pentru familia Bratu, din satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Soții Marcela și Viorel au înființat propria stână în 2012. Capul familiei și-a dorit dintotdeauna să continue dinastia ciobanilor din familia sa.
„Primele mioare le-am cumpărat din banii de la nuntă”
Să dețină o stână de mioare a fost un vis al soțului încă din copilărie, zice Marcela, întrucât a crescut printre ele.
„Este foarte, foarte greu să faci agricultură în Moldova”
„Toate nutrețurile pentru iarnă le-am cumpărat. N-am strâns nimic porumb de pe cele 3 hectare”
La moment toate cele peste 100 de mioare sunt de rasă țigaie. Însă, anul trecut, fermierii au cumpărat câțiva berbeci, de o altă rasă. Vor să se axeze deja și pe creșterea oilor pentru carne.
Prețul la brânza de oi este mai mare în acest an cu 20-30 de lei la kilogram, și asta e îmbucurător, zice femeia, dar nu avem unde vinde marfa. Ne salvează comenzile online ori cumpărătorii fideli din satele vecine, rudele, prietenii.
„E tare ușor să lași mâniile în jos, să vinzi tot și să pleci. Mai greu e să faci ceva”
Atunci când ajung la capătul puterilor și vor să renunțe la oierit, cei doi soți spun că se uită în urmă la ce au realizat până acum împreună. Iar acolo, pe lângă o stână cu peste 100 de ovine, le văd și pe cele două fetițe. Și le este îndeajuns acest tablou, că uită de greutăți.
„În 8 ani de activitate nu am luat nici un credit și nu am beneficiat de vreun ajutor din partea statului”
Potrivit datelor statisice, efectivul de ovine și caprine, la începutul acestui an, număra aproape 677 de mii de capete, cu peste 93 de mii de animale mai puține decât la începutul anului 2019.
Comentarii