Solicitările pieței muncii sunt demult într-o discordanță cu pregătirea specialiștilor din domeniul agricol atât în plan calitativ, cât și cantitativ, precum și cu tot ceea ce înseamnă curricula academică actuală din domeniul agriculturii – asta o susțin, nimeni alții, decât reprezentanții asociațiilor agricole de profil, dar și cei din Asociaţia „Pomuşoarele Moldovei„.
Acestea fiind trasate, printr-un grup de lucru cu specialiști din domeniul învățământului, producători ai sectorului, proiectul USAID/APM și cu asociația sus-menționată, au reușit să introducă în Clasificatorul Ocupațional al Republicii Moldova o categorie nouă de specialiști – muncitori pentru sectorul de bacifere, ca acum această disciplină să fie studiată la Școala profesională Nisporeni.
Piața muncii, precum și cea de consum dictează un interes sporit pentru bacifere, fapt ce determină extinderea suprafețelor de cultivare a acestora, iar acest lucru, la rândul său, înseamnă o nevoie și de brațe calificate de muncă. Cu această premisă a și fost deschisă la Școala profesională Nisporeni o nouă specializare, care în anul de studii 2020 a înmatriculat peste 20 de viitori specialiști.
Conform unui raport publicat recent referitor la estimările preliminare legate de comerțul cu pomușoare, în anul 2020 acesta a fost într-o ascensiune, în ciuda pandemiei de COVID -19 și a înghețurilor care au afectat plantațiile din Europa.
Comentarii