‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAneta Ganenco: În domeniul pregătirii brațelor de muncă sunt niște cozi, datorii istorice care...

Aneta Ganenco: În domeniul pregătirii brațelor de muncă sunt niște cozi, datorii istorice care trebuiau luate în calcul demult

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Solicitările pieței muncii sunt demult într-o discordanță cu pregătirea specialiștilor din domeniul agricol atât în plan calitativ, cât și cantitativ, precum și cu tot ceea ce înseamnă curricula academică actuală din domeniul agriculturii – asta o susțin, nimeni alții, decât reprezentanții asociațiilor agricole de profil, dar și cei din Asociaţia „Pomuşoarele Moldovei„.

În domeniul pregătirii brațelor de muncă de toate nivelurile, specializate în domeniu, sunt niște cozi, niște datorii istorice care ar trebui să fie luate în calcul demult. Din fericire, am reușit să soluționăm o mică parte din această problemă și nu oricum, dar cu un impact pozitiv. Astfel, pe moment, situația este în așa fel încât, ramura nu doar nu are agronomi specializați în domeniul baciferelor, dar nici muncitori, care să cunoască munca specializată din sere sau plantații.

Se simte o lipsă de lucrători calificați care să cunoască specificul despre plantare, tratamentele necesare, colectare, stocare, păstrarea pomușoarelor. Acestea, precum și multe altele, fiind proceduri specifice, de care trebuie să țină cont un muncitor simplu în plantația de pomușoare. Odată conștientizând gravitatea problemei, iese la suprafață și necesitatea de a avea și agronomi specializați pentru cultivarea baciferelor”, a declarat Aneta Ganenco, președinta Asociaţiei Obștești „Pomuşoarele Moldovei”.

Acestea fiind trasate, printr-un grup de lucru cu specialiști din domeniul învățământului, producători ai sectorului, proiectul USAID/APM și cu asociația sus-menționată, au reușit să introducă în Clasificatorul Ocupațional al Republicii Moldova o categorie nouă de specialiști – muncitori pentru sectorul de bacifere, ca acum această disciplină să fie studiată la Școala profesională Nisporeni.

În anul 2020, dar și pe durata lui 2019 am lucrat activ pentru introducerea unei specialități noi în Clasificatorul Ocupațional Național al Republicii Moldova, în cadrul căruia nu exista specialitatea „Cultivator, procesator de pomușoare”. Motivul acestui fapt este nevoia de a suplini piața muncii cu muncitori din domeniu, iar Școala profesională Nisporeni a luat parte în acest proces.

Totodată, Asociația are și un Acord de colaborare cu această instituție pentru a fi parte din procesul pregătirii muncitorilor calificați și de a-i ajuta în încadrarea lor în câmpul muncii. Astfel, împreună cu specialiștii din domeniu și cu suportul Proiectului „Agricultura Performantă în Moldova”, am lucrat un an pentru a respecta toate procedurile necesare și pentru a lua în calcul tot spectrul de opinii pe marginea acestui subiect. Am elaborat, împreună cu profesorii, curriculumul acestei specialități”.

Piața muncii, precum și cea de consum dictează un interes sporit pentru bacifere, fapt ce determină extinderea suprafețelor de cultivare a acestora, iar acest lucru, la rândul său, înseamnă o nevoie și de brațe calificate de muncă. Cu această premisă a și fost deschisă la Școala profesională Nisporeni o nouă specializare, care în anul de studii 2020 a înmatriculat peste 20 de viitori specialiști.

„În anul de studii 2020-2021 au fost înmatriculați 25 de elevi la specialitatea „Procesarea și cultivarea pomușoarelor”. Această meserie trebuie mult mai mult promovată pentru că, până la etapa actuală, tinerii nu cunoșteau destule despre profesia respectivă, însă acest domeniu ar putea fi o oportunitate pentru ei. Aceștia, odată ce ar opta pentru specializarea dată, și-ar putea lansa o afacere proprie în domeniul cultivării pomușoarelor”, a declarat Valentina Nastasiu, directoarea Școala Profesională Nisporeni.

‹ adv ›

Conform unui raport publicat recent referitor la estimările preliminare legate de comerțul cu pomușoare, în anul 2020 acesta a fost într-o ascensiune, în ciuda pandemiei de COVID -19 și a înghețurilor care au afectat plantațiile din Europa. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›