‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-6.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Webinar AgriCOOL: Idei de afaceri în agricultură. Ce nișe nu sunt ocupate

VIDEO. Webinar AgriCOOL: Idei de afaceri în agricultură. Ce nișe nu sunt ocupate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova beneficiază de condiții favorabile în ceea ce privește solul și clima, iar sectorul de plante medicinale și aromatice oferă posibilitatea de a obține un produs cu valoare adăugată înaltă.

Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care, în ultima perioadă, tot mai mult se discută despre oportunitățile ce ar putea contribui la revigorarea acestui sector strategic pentru agricultura Republicii Moldova.

În cadrul webinarului AgriCOOL ne-am propus să discutăm despre posibilitățile accesibile pentru doritorii de a lansa o afacere cu plante medicinale cu Victor Melnic, președintele Asociației cultivatorilor de plante medicinale și aromate din RM, doctor în științe biologice.

‹ adv ›

Acesta a menționat că plantele pot fi cultivate pe suprafețe extinse, iar valorificarea inteligentă a recoltei ar putea asigura stabil și sigur un venit. 

„Cu părere de rău, avem un număr foarte mic de producători locali implicați în acest domeniu. Perioada anilor 1960-1980 se consideră perioada de vârf în dezvoltarea ramurei date. În acești ani au fost realizate cele mai mari investiții în plantarea și majorarea suprafețelor cu plante eterooleaginoase și medicinale. La moment, suprafețele cultivate cu plante oleaginoase, aromatice și medicinale sunt de circa 5000 de hectare, pe când acum 30 de ani în Moldova erau cultivate peste 220 de mii de hectare. Rentabilitatea cultivării unui hectar de plante aromatice sau medicinale se cifrează la circa 80 – 120 de mii de lei per hectar și prezintă o bună oportunitate investițională pentru agricultorii din țara noastră”, a constatat Victor Melnic.

Cea mai mare problemă a ramurei de cultivare a plantelor medicinale este faptul că, în ultimul timp aceasta a fost uitată. Deși acum câteva decenii, în Republica Moldova existau fabrici de procesare și suprafețe mari cultivate cu aceste specii, la moment se cultivă în mare parte doar lavanda, salvie, coriandru, fenicul, cimbru de munte.

Sectorul de cultivare a pomușoarelor a avut o evoluție destul de vertiginoasă în ultima perioadă, au sporit suprafețele cultivate cu pomușoare de circa 10 ori și avem circa o mie de producători înregistrați.

‹ adv ›

Mihaela Grumeza, specialist în atragerea investițiilor nerambursabile Asociația Pomușoarele Moldovei a remarcat că, cei care se implică în afaceri cu cultivarea pomușoarelor sunt în mare parte tinerii, dar și femeile din mediul rural.

„Este îmbucurător faptul că în ultima perioadă producătorii de pomușoare se asociază atât în asociații de profil, cât și în cooperative. Cele mai mari suprafețe cultivate cu pomușoare sunt cele plantate cu căpșuni, urmează zmeurul, murul și mai nou cătina,afinele. Producătorii implementează tehnologii moderne de producere cum ar fi bilonarea, sisteme performante de suport și antigrindină. Producătorii de pomușoare au acces la nenumărate surse de finanțare, dacă se încadrează în categoria tineri și femei”, a spus Mihaela Grumeza.

Cristian Melnic, care este un tânăr producător de plante medicinale, a povestit că ideea de a lansa o afacere în acest sector a venit din dorința de a crește într-un domeniu nou care are perspective.

„Am decis să încerc să cresc plante medicinale pentru că mi-am dorit enorm să am propria afacere. La moment, avem o pepinieră unde creștem diverse plante cum ar fi cimbrișorul, levănțica, isopul, ș.a. Producem mixuri de ceaiuri și diverse uleiuri. Afacerea am început-o acum 8 luni”.

Ce alte subiecte au fost abordate, urmăriți în video de mai jos. 

‹ adv ›

Te invităm să urmărești și webinarul:Apicultura – afacerea ce unește familii și oferă un venit sigur.

Acest webinar a fost realizat cu suportul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›