‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea puilor de curcă: hrană, temperatură, umiditate

Creșterea puilor de curcă: hrană, temperatură, umiditate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Înainte să cumpărați orice categorie de pui de curcă, trebuie să respectați cerințele minime legate de tehnologia de creștere a acestora.

Amenajarea adăpostului pentru puii de curcă este în mare parte asemănătoare cu cea a puilor de găină. Singura particularitate o reprezintă regimul de temperatură pentru puii de curcă din prima zi și până la vârsta de 8 săptămâni.

Astfel, în prima săptămână de viață, temperatura la nivelul așternutului trebuie să fie între 36…38 grade Celsius și se va coborî cu 2 grade la fiecare săptămână de viață.

Umiditatea din adăpost

În ceea ce privește umiditatea din adăpostul puilor de curcă, la început aceasta trebuie să fie între 60-65%, iar în ultima fază de îngrășare, nivelul poate crește până la 70%.

‹ adv ›

Numărul puilor de curcă în adăpost

Densitatea puilor de curcă variază în funcție de vârsta acestora. Dacă în primele 7 săptămâni de viață vor fi 30 de pui/mp, când ajung la 14 săptămâni, vor reveni un număr de 4 pui/mp.

Această acțiune de scădere a densității este obligatorie datorită creșterii rapide în greutate.

Află despre Importanța vitaminelor în alimentația curcilor.

‹ adv ›

Bolile care frecvent afectează puietul

Boala capului negru – este o boală frecvent întâlnită la curci, fiind transmisă de către găini.

Atât puii de curcă, cât și cei de găină, pot fi afectați de această boală. Însă, se manifestă mai grav la curcani, unde mortalitatea poate fi de 80-100%, întrucât au o imunitate redusă la ea, față de puii de găină, care fac o formă ușoară.

Contaminarea cu histomonoza la curci este în strânsă legătură cu creșterea puilor de găină și curcă în același adăpost. Infectarea puilor de curcă se face în principal din cauza răspândirii ouălor viermilor de histomone prin fecale.

De asemenea, alte modalități de infestare o reprezintă prin ingerarea ouălor parazitului odată cu apa și hrana, dar și prin consumarea râmelor infestate.

Ce facem pentru a preveni declanșarea bolii:

‹ adv ›
  • Dezinfectați adăpostul înainte de introducerea puilor.
  • Puii de curcă se cresc separat de puii de găină și păsările adulte.
  • Utilizați întotdeauna echipamente de alimentare separate (nu le mutați de la găini la curci).
  • Curățați încălțămintea de noroi/gunoi de fiecare dată când vă deplasați dintr-o zonă în alta.
  • Oferindu-le o îngrijire corectă, puii de curcă se vor dezvolta în parametrii normali și pot fi feriți de anumite boli specifice.

Hrănirea puilor de curcă

Creșterea puilor de curcan se bazează în întregime pe o dietă adecvată. Apa curată este foarte importantă în prima săptămână după eclozare. Dacă nu oferiți acces constant la apă, acest lucru poate duce la modificări patologice în stomacul păsării.

Sursa de apă trebuie să fie întotdeauna plină. Se recomandă utilizarea tipurilor de echipamente cu vid concepute pentru 5 sau 10 litri de apă. Dacă puiul nu primește apă în timpul hrănirii, se poate îneca.

Mâncând chiar și alimente zdrobite, esofagul său se poate înfunda, ceea ce va duce la stoparea respirației.

Citește și despre Cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape.

Curcanii au un metabolism rapid, astfel hrănirea trebuie făcută la timp. În primele șapte zile după eclozare, aceștia trebuie hrăniți la fiecare 2 ore. După aceea, pe măsură ce cresc, la o lună, mesele se reduc la cinci ori pe zi.

Este cel mai dificil pentru puii de curcan să se obișnuiască singuri cu mâncarea uscată, așa că în primele zile trebuie să monitorizați cu atenție dacă toți indivizii mănâncă. În a 10-15-a zi de viață, curcănașii pot fi hrăniți cu cartofi fierți, la o rată de 5-7 g per pasăre.

Până la 40 de zile, puii de curcan ar trebui să consume alimente moi aburite. Este important hrana să nu fie fierbinte. Păsările de curcan de o lună sunt hrănite de 6 ori pe zi, la 2 luni – de 4 ori pe zi.

Află mai multe aici despre Creșterea curcanilor – cerințe construcție adăpost, hrană.

Puteți adăuga furaje proteice la amestecurile umede: carne tocată din resturi, pește etc. Treptat, furajele compuse sunt introduse în dietă, care oferă puiilor toate substanțele utile.

La 4 luni, păsările de curcan pot fi trecute la iarbă și furaje cerealiere uscate, cu care trebuie hrănit puietul până la sacrificare de cel puțin 3 ori pe zi.

Mai multe detalii despre creșterea curcanilor în regim de fermă pe acest link, iar aici găsiți detalii despre creșterea și întreținerea curcanilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›