duminică, 24 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoVera Druță: „Moldova merită produse sănătoase. Certificăm ecologic fructele și legumele”

Vera Druță: „Moldova merită produse sănătoase. Certificăm ecologic fructele și legumele”

Recomandate

Agricultoarea Vera Druță are insuflată de la părinți dragostea față de tot ce e viu, fiind învățată de mică să muncească și să îngrijească de plantele din grădină.

Chiar dacă de specialitate este inginer-constructor, a ales să facă agricultură în satul Brăila, municipiul Chișinău, iar începând de anul acesta, împreună cu un grup de producători a început conversia ecologică.

”De mici am învățat să muncim și am avut în grădina părinților tot sezonul fructe și legume proaspete. Agricultura pentru noi era privită ca o activitate care ar asigura necesitățile familiei, iar mai târziu am înțeles că aceasta poate aduce și un venit”.

Totul a început când a primit drept moștenire de la mama sa 2,8 ha de teren. Atunci antreprenoarea a decis să planteze o livadă cu de toate, fiind motivată să obțină produse agricole sănătoase pentru familia sa.

 „Chiar dacă nu sunt agronom de specialitate și sunt foarte departe de biologie și chimie, în anul 2004 am decis să plantez o livadă cu diverse specii de pomi fructiferi. Am planificat și selectat individual soiurile ce urmau să fie plantate.  Materialul săditor l-am procurat de la pepiniere de la noi din țară, astfel în toamna anului 2004 am plantat 1200 pomi:  5 soiuri de păr, 3 de prun, 6 de piersic și un soi de nuc”.

„Până a porni pe calea certificării ecologice, noi de fapt, încercam să gestionăm cu multă chibzuință livada și grădina noastră. Pentru că vrem să lăsăm nepoților un sol sănătos și un mediu curat”.

Odată cu deschiderea pieței EcoLocal Farmers Market Moldova, unde fermiera noastră își realizează o bună parte din produsele sale, a apărut și ideea certificării ecologice.

„Am fost motivată de organizatorii pieței și de colegi să fac acest pas. La început aveam careva frici și îndoieli legate de costuri și inspecții. Însă dorința de a oferi nu doar un produs sănătos, dar și cu statut oficial de „produs ecologic” m-a făcut să le depășesc. Astfel de la 1 ianuarie 2021 am intrat în conversie ecologică, care va dura 3 ani pentru culturile perene din livadă și 2 ani pentru culturile anuale din grădină și seră. Deoarece suntem un grup de producători, care am început de la aceeași etapă, ne este mult mai ușor, având posibilitatea oricând să ne consultăm și să învățăm unul de la altul continuu”.

Fiind preocupată de calitatea produselor obținute, dar și de impactul asupra naturii, în toți acești ani doamna Vera Druța a studiat diverse practici prietenoase mediului pe care le aplică cu succes în livadă, grădină și seră.

Lecții învățate și sfaturi utile

  • biodiversitatea este un factor foarte important, deoarece organismele vii se influențează și păstrează echilibrul necesar;
  • natura indică ce am putea să cultivăm într-un anumit loc, prin plantele care cresc spontan;
  • utilizarea sideratelor sau „îngrășămintelor verzi duce la îmbunătățirea structurii și compoziției solului, acestea fiind cosite regulat până la înflorire și lăsate în livadă sau grădină;
  • crengile rămase în urma tăierilor pomilor din livadă sunt tocate și lăsate să se decompună;
  • rotația culturilor previne înmulțirea excesivă a dăunătorilor și dezechilibrele de substanțe nutritive din sol;
  • creând condiții favorabile, natura se descurcă cu provocările ce apar în agricultură mult mai ușor.

Acest material este realizat în cadrul proiectului InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco