În 2003, îngrășămintele de sinteză chimică și pesticidele au început a fi eliminate treptat în Sikkim, iar fermierii au fost instruiți în scopul producerii ecologice. Aceste eforturi au dat rezultate, autoritățile locale menționând o creștere a populației de animale sălbatice și de albine, scrie South China Morning Post.
În 2016, Sikkim a devenit primul stat complet organic din lume, în scopul de a păstra mediul, ecosistemul său și biodiversitatea bogată și de a oferi o viață mai sănătoasă pentru oamenii săi. Au trecut deja 4 ani, însă agricultorii din Sikkim continuă să păstreze „tradiția de a produce sănătos”.
Această declarație a fost punctul culminant al unui proces început în 2003. Astăzi, toate cele 76 de mii de hectare de teren agricol din Sikkim sunt certificate organic, iar importul și utilizarea substanțelor chimice sunt strict interzise.
Cu terenuri agricole limitate, parcele împrăștiate și randamente reduse, Sikkim nu va putea niciodată să hrănească planeta, dar modelul în care este pionier – bazat pe interconexiune, mai degrabă decât pe concurența dintre omenire și natură – ar putea fi modelul pentru o dezvoltare durabilă, făcând lumea să-și redefinească prioritățile.
Autoritățile locale califică creșterea populației de animale sălbatice și de albine și revitalizarea solului din Sikkim ca primele rezultate ale experimentului lor organic. Cercetările efectuate de Universitatea din Sikkim au constatat o creștere a numărului de specii de fluturi, demonstrând că agricultura organică și fauna sălbatică pot fi reciproc avantajoase.
Autoritățile au identificat patru culturi: ghimbir, hrișcă, turmeric și cardamom – ca potențiale produse ale exporturilor ecologice, dar Sikkim nu are infrastructura necesară pentru a-și comercializa rentabil produsele agricole. Cu toate acestea, portocalele din Dzongu sunt cu succes vândute, iar, potrivit administrației locale, investitori din mai multe țări și-au exprimat interesul pentru produsele cultivate în Sikkim.
„Douăzeci la sută din recolta mea este mâncată în continuare de insecte, păsări, maimuțe și animale sălbatice, dar sunt perfect în acord cu asta. Aceste animale hrănesc pădurea, care, la rândul ei, oferă îngrășăminte pentru ferma mea. Totul este conectat”, susține un fermier.
Revoluția organică a stimulat, de asemenea, o creștere a turismului. Să călătorești în Sikkim poate fi dificil: majoritatea drumurilor sunt înguste și poate dura o zi întreagă pentru a le parcurge. Totuși, turiștii care ajung acolo susțin că se merită.