miercuri, 1 mai, 2024
17.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoTehnologia cultivării orzului în sistem ecologic

Tehnologia cultivării orzului în sistem ecologic

Recomandate

Locul orzului în asolament

În stabilirea plantei premergătoare se are în vedere forma de orz cultivată și scopul culturii. Respectarea unei rotatii corespunzatoare la orz, fără cheltuieli suplimentare asigură sporuri de producție de peste 20%.

Cele mai bune premergătoare pentru orzul de toamnă sunt leguminoasele anuale şi perene, rapiţa de toamnă, cartoful timpuriu, urmând floarea soarelui, soia şi cartoful, dacă resturile organice au fost tocate și bine îngropate să nu îngreuneze semănatul.

Sunt contraindicate culturile recoltate târziu şi monocultura.

Orzoaica de primăvară se seamană după plante care lasă solul curat de buruieni și într-o bună stare de fertilitate, însa nu prea bogat în nitrați.

Fertilizarea orzului

Fertilizarea se va face pe baza cartării agrochimice şi în funcţie de planta premergătoare, fertilizarea anterioară şi producţia prevăzută a se obţine.

Fertilizarea organică, se recomandă la cultura premergătoare, orzul valorificând mai bine efectul remanent al gunoiului.

Folosirea urinei diluată în proporţie de 1:7 se poate aplica şi pe vegetaţie atât toamna cât şi la desprimăvărare, în perioada de alungire a paiului, la formarea celui de-al doilea internod, fără a se produce arsuri la cultură, doza recomandată fiind de 30-40 t lichid la ha.

Aplicarea îngrăşămintelor foliare ecologice se face prin 1-2 tratamente la începutul înfrăţirii- începutul împăierii, iar al doilea tratament la începutul inspicării. 

Lucrările solului pentru cultura orzului

Se diferenţiază în funcţie de planta premergătoare astfel:

  • după premergători timpurii, solul se lucrează cu grapa cu discuri şi se efectuează arătura mai târziu, iar pregătirea patului germinativ se va face în aşa fel încât să se realizeze o suprafaţă nivelată şi curate de buruieni cu un strat de sol bine măruntit;
  • după premergători care eliberează terenul târziu arătura se execută imediat la adâncimea de 15-20 de cm, iar pregătirea patului germinativ se face cu grapa cu discuri astfel încât să se realizeze o mărunţire a bulgărilor, nivelarea şi afânarea solului.

Pregătirea solului pentru semănatul orzului

Pentru orz este necesară realizarea unei suprafeţe nivelate, curate de buruieni, realizarea unui strat de sol mărunţit pe adâncimea de semănat, care să asigure condiţii optime de încolţire a seminţelor şi răsărire rapidă, uniformă şi energică a plantelor.

Adâncimea ideală de lucru la pregătirea patului germinativ este de 5-6 cm, se lucrează cu combinatorul.

Orzoaica de primăvară se amplasează, în majoritatea cazurilor, după porumb, sfeclă pentru zahăr etc.; lucrarea de bază a solului se efectuează prin metoda arăturii de toamnă târzie, care include discuirea în 1-2 direcţii şi arătura cu răsturnarea brazdei la o adâncime de 20-22 sau 23-25 cm.

Înainte de semănat, se efectuează cultivaţia, la adâncimea încorporării seminţelor (4-5 cm), creând un pat germinativ uniform.

Sămânţa şi semănatul orzului

Seminţele sunt pregătite pentru semănat prin următoarele procedee:

  • sortarea şi selectarea seminţelor cu MMB mai mare de 40 g (pentru orz de toamnă) şi cu MMB mai mare de 45 g (pentru orzoaica de primăvară);
  • determinarea purităţii şi capacităţii germinative, care trebuie să corespundă standardelor clasei I a calităţii.     

Semănatul orzului se face astfel încât de la data semănatului şi până la venirea îngheţului suma gradelor de temperatură să fie 500-600 grade Celsius. 

Epoca de semănat trebuie să asigure orzului de toamnă o durată de vegetaţie de 30-35 de zile şi intrarea în criptovegetaţie la faza de înfrăţire.

Pentru orzoaica de primăvară, perioada optimă de semănat este primăvara timpurie. În aceste condiţii perioada optimă pentru semănat este între 20 septembrie şi 5 octombrie.

Semănatul mai devreme sau mai târziu are aceleaşi dezavantaje ca şi la grâu: rărirea semănăturilor pe parcursul vegetaţiei de toamnă, a criptovegetaţiei şi la desprimăvărare.

Pentru orzoaică, epoca optimă coincide cu maturitatea fizică a solului. 

Densitatea optimă (pentru orzul de toamnă şi orzoaică) a semănat este cuprinsă între 400-500 boabe germinabile/ m2, astfel încât să rezulte 600-800 de spice/m2 pentru orz şi 450-600 de spice/m2 pentru orzoaica de primăvară.

Acestor densităţi le corespunde o cantitate de seminţe de 176-220 kg – în cazul orzului de toamnă (MMB – 40 g, valoarea utilă 90%) şi 200-220 kg – în cazul orzoaicei de primăvară (MMB – 45 g, valoarea utilă 90%).

În condiţiile secetoase, când în stratul de 0-10 cm, în perioada optimă, se acumulează cantităţi insuficiente de apă, semănatul se efectuează mai târziu, la 10-15 octombrie, iar desimea se majorează cu 15-25%, adică un supliment de 60 – 100 seminţe germinabile /m2; asemenea semănături intră în iarnă neînfrăţite.

Metoda de semănat a orzului

Orzul de toamnă şi orzoaica de primăvară se seamănă în rânduri dese, compact, cu semănători utilizate şi la semănatul grâului.

Distanţa dintre rânduri la orz trebuie să constituie 7,5-15 cm; adâncimea încorporării seminţelor 3-4 cm, în funcţie de textura fizică şi umiditatea solului. 

Lucrările de îngrijire la orz

În linii mari, orzul de toamnă şi orzoaica suportă aceleaşi lucrări de îngrijire ca şi grâul comun de toamnă, cu unele deosebiri determinate de particularităţile biologice.

Un element obligatoriu, important şi cu eficienţă economică este tăvălugirea concomitent cu semănatul sau imediat după semănat, deoarece orzul de toamnă are germinare bipolară şi, la o adâncime mai mică de încorporare a seminţelor, la 4-5 cm, amplasat după premergătoarele care părăsesc terenul mai târziu, este predispus la „descălţarea” plantelor după iernare.                     

Controlul periodic al culturii în timpul iernii este important, deoarece orzul manifestă sensibilitate la ger. Din aceste considerente, este extrem de importantă şi reţinerea zăpezii.

După topirea zăpezilor, pe solele semănate cu orz de toamnă se întind pe diagonală, în 3-4 locuri, pelicule de polietilenă cu suprafaţa de 1 m2.

Sub peliculă se formează o microclimă (efect de seră) şi plantele încep să vegeteze cu 8-10 zile mai devreme; în baza acestui procedeu se poate decide dacă este necesară sau nu hrana suplimentară, completarea sau reînsămânţarea semănăturilor.

Citește și despre Controlul buruienilor la culturile de câmp în agricultura eco.

Combaterea buruienilor se realizează prin cultivarea în asolament, prin lucrări corecte ale solului, prin semănat în epoca optimă.

Recoltarea orzului

Recoltarea orzului începe la coacerea deplină, când umiditatea boabelor este sub 16-17%. Întârzierea recoltatului provoacă mari pierderi datorită ruperii spicelor și a scuturării boabelor.

Orzoaica pentru malț nu se recoltează la umiditate mai ridicată de 15%, deoarece numai astfel se asigură o mare capacitate germinativă a boabelor.

Dacă recoltatul se face la umiditatea boabelor peste 15%, se trece imediat la uscarea acestora pâna la umiditatea de pastrare 14%.  

Orzul de toamnă se coace cu 7-10 zile înaintea grâului. El trece foarte repede în rascoacere, așa încât pericolul pierderilor dacă se întârzie recoltarea sânt mai mari decât la grâu.

Recoltarea trebuie să asigure reducerea la minim a pierderilor prin treierat incomplet sau prin scuturare, durata maximă fiind de 4-6 zile.  

Capacitatea de producție a actualelor soiuri de orz de toamna cultivate în țara noastră este ridicată permitând obtinerea unor producții medii de 5000 – 7000 kg/ha.

Soiurile de orzoaică de primavară asigură condiții medii de 4000 – 6000 kg/ha în funcție de condițiile de cultură.

Bibliografie: Gumovschi A. Manualul fermierului pentru culturile de câmp. Vol. II, Chişinău, 2021.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:51
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco