‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 martie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrimul grup de producători din Moldova care obține certificarea ecologică: Suntem pioneri și în...

Primul grup de producători din Moldova care obține certificarea ecologică: Suntem pioneri și în UE

‹ adv ›
‹ adv ›

Acum trei ani, am scris despre o premieră pentru Republica Moldova, unde asocierea și colaborarea producătorilor încă e destul de anevoioasă, despre inițiativa unui grup de producători din țară ce doresc să obțină certificarea ecologică împreună.

Atunci, aceștia menționau că nici măcar distanța destul de mare, varietatea de produse pe care le cultivă sau poate ideile pe care le au, nu-i împiedică să colaboreze. Și uite că, au avut dreptate.

Pe data de 28 octombrie 2023, în cadrul pieței EcoLocal Farmers Market Moldova, 8 producători din țară, membri ai grupului EcoLocal CERT, au obținut mult așteptatele certificate, cu suportul Elveției și a organizației Helvetas în Moldova, prin intermediul Proiectului OPTIM.

„Asemenea grupuri nu există în Moldova, și suntem pionieri și în Uniunea Europeană, pentru că legislația cu privire la grupurile de certificare ecologică, a intrat în vigoare abia în 2022. Dar noi am anticipat-o, și acum ne putem lăuda cu prima experiență de acest fel”, menționează reprezentanții Asociației Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali.

Istoria fiecărui membru EcoLocal CERT este una deosebită, în mare parte fiind afaceri mici de familie, pornite de la dorința de a produce ceva sănătos pentru ai noștri, acasă, împreună.

De la fructe și legume de sezon, varietăți uitate și până la unele dintre cele mai deosebite specii, cât și fasole, usturoi sau struguri și vinuri, EcoLocal CERT aduce pe masa consumatorilor tot ceea de ce avem nevoie pentru o nutriție sănătoasă.

Istoriile acestora, dar și motivele ce i-au determinat pe tinerii entuziasmați, cât și pe cei care de ani buni își dedicaseră viața agriculturii să obțină certificarea ecologică, vedeți în continuare:

‹ adv ›

Familia Gori: Visul nostru este ca la noi în sat să avem o stradă a producătorilor eco.

Vasile Niculița – fermierul ce a creat micul Ecoparadis al legumelor și verdețurilor la Hâncești.

Roman Mardari – tânărul decis să producă legume eco.

‹ adv ›

Vasile Roman: Produc legume pentru a rămâne acasă.

Vinul și strugurii de la „Badea Colea” curând vor fi certificați eco: Acum, suntem mult mai motivați.

Petru Ababei – fost regizor care produce legume eco.

Vera Druță: „Moldova merită produse sănătoase. Certificăm ecologic fructele și legumele”.

Cojocaru Nicolae – producător de „Ulei viu”. Își propun în perspectivă medie să proceseze materie primă certificată ECO, în perspectivă maximă să certifice însăși procesarea\producerea de uleiuri ECO.

Sergiu Țurcanu – îndrăgostit de mirodenii, cultivă peste 100 de varietăți de ardei iute și a fost managerului grupului pe parcursul certificării.

‹ adv ›
‹ promo ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii