‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaOleg Tîrsîna: În perspectivă, Moldova trebuie să ajungă la cifra de 200 mln $...

Oleg Tîrsîna: În perspectivă, Moldova trebuie să ajungă la cifra de 200 mln $ obținută din exportul de nuci

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sectorul de producere a nucilor în Republica Moldova înregistrează schimbări importante. În primul rând, producătorii de nuci au început a investi mai mult în soiuri performante și supraltoiesc ori defrișează livezile cu soiurile ce s-au dovedit a fi neproductive ori a căror calitate a miezului nu corespunde cerințelor pieței.

O a doua etapă importantă, ce urmează, este necesitatea de a înlocui producția obținută din fâșiile de aliniament cu cea din livezi, în condițiile în care 60-65% din producția globală de nuci pe țară este asigurată de aceste fâșii, cu pomi bătrâni de altfel, a căror productivitate scade an de an.

Anul 2021 este un an care continuă etapa de tranziție prin care trece sectorul nucifer autohton în ultimii 4 ani. Ce presupune această etapă, dar și care sunt schimbările ce trebuie implementate se discută astăzi în cadrul Conferinței Naționale a Nucicultorilor din Moldova.

„Acum 4 ani a avut loc un moment de cotitură în sector, deoarece producătorii de nuci au început a participa activ la evenimente de informare cu scopul de a renunța la practicile vechi, ce nu sunt rentabile. Ideea că livada de nuc nu ar necesita tăieri sau fertilizări și îngrijire acum nu mai este valabilă. Avem stabilite relații pe extern, cumpărători, dar și mai multe oportunități, de aceea, nu trebuie să cedăm pozițiile, ci să ne modernizăm pentru a face față cerințelor și să investim într-o producere de calitate.

Anul trecut, pentru a face față contractelor stabilite și a exporta, a fost necesar de a importa nuci din Ucraina. A fost o măsură absolut necesară pentru procesatori, care trebuiau să îndeplinească angajamentele contractuale”, a menționat pentru Agrobiznes în cadrul evenimentului Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

‹ adv ›

Astfel, producătorii de nuci din țară și-au trasat mai multe obiective.

„Ne așteaptă schimbări importante în următorii 2-3 ani. Trebuie să depășim nivelul producției din 2019, iar obiectivul este ca în 7 ani să majorăm producția de nuci cu 30%, aici ne referim la randamentul obținut în livezi, nu și fâșii de aliniament.

În perspectivă, cifra de 120 de milioane de dolari obținută din exportul de nuci, una relativ stabilă în ultimii 5 ani, trebuie majorată la 200 de milioane de dolari, ceea ce va reprezenta o dinamică bună și o creștere importantă a sectorului nucifer”.

Ce ține de prognoza privind recolta globală de nuci ce urmează a fi obținută, este destul de greu de realizat o estimare.

Anul 2021, în mare parte, este un an favorabil pentru cultura nucului. Cu toate acestea, s-a simțit presiunea bolilor cum ar fi antracnoza sau bacteriozele, dar și temperaturile reduse din timpul înfloritului au afectat polenizarea.

„În livezile cu soiuri autohtone bune sau cele de import, recolta se arată a fi promițătoare. Avem randamente de aproape o tonă în livezi de 6 ani. Deci, vom înregistra o creștere destul de rapidă. Important, agricultorii să țină cont de toate lucrările ce trebuie realizate. Pe de altă parte, nu știm care va fi recolta obținută din fâșiile de aliniament, astfel, ar fi rațional să mai așteptăm puțin”.

‹ adv ›

Cele mai mari impedimente ce țin de realizarea exporturilor pe piețe țintă, sunt reflectate prin calitatea materialului genetic.

„Spre regret, multe soiuri vechi care nu oferă nici randamente, nici nuci de calitate reduc posibilitățile. Pe de altă parte, există o mare problemă la capitolul procesare. Am avut cazuri când fiind recoltate nuci de o calitate excepțională, nu a fost investit în procesarea corectă a acestora, astfel că prețul oferit într-un final a fost de două ori mai mic.

Nucile moldovenești, de calitate, sunt solicitate pe piețele externe. Țări cum ar fi Italia, Spania, Germania doresc să importe cantități importante.

„Totodată, avem și parteneri din Franța care și-ar dori o eventuală colaborare. Sperăm că toate discuțiile din cadrul conferinței, dar și parteneriatele noi vor duce la o valorificare mai bună a recoltei. De aceea, trebuie să investim mai mult în infrastructura post-recoltă. Rămâne să ne preocupăm de acest obiectiv, iar aici statul poate avea un rol determinant, încurajând cu subvenții și facilități. Am înaintat mai multe demersuri, iar reprezentanți ai ministerului agriculturii ne-au confirmat disponibilitatea de a colabora. Inclusiv, aceștia participă în cadrul conferinței de astăzi”.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›