Sectorul de producere a nucilor în Republica Moldova înregistrează schimbări importante. În primul rând, producătorii de nuci au început a investi mai mult în soiuri performante și supraltoiesc ori defrișează livezile cu soiurile ce s-au dovedit a fi neproductive ori a căror calitate a miezului nu corespunde cerințelor pieței.
O a doua etapă importantă, ce urmează, este necesitatea de a înlocui producția obținută din fâșiile de aliniament cu cea din livezi, în condițiile în care 60-65% din producția globală de nuci pe țară este asigurată de aceste fâșii, cu pomi bătrâni de altfel, a căror productivitate scade an de an.
Anul 2021 este un an care continuă etapa de tranziție prin care trece sectorul nucifer autohton în ultimii 4 ani. Ce presupune această etapă, dar și care sunt schimbările ce trebuie implementate se discută astăzi în cadrul Conferinței Naționale a Nucicultorilor din Moldova.
Astfel, producătorii de nuci din țară și-au trasat mai multe obiective.
Ce ține de prognoza privind recolta globală de nuci ce urmează a fi obținută, este destul de greu de realizat o estimare.
Anul 2021, în mare parte, este un an favorabil pentru cultura nucului. Cu toate acestea, s-a simțit presiunea bolilor cum ar fi antracnoza sau bacteriozele, dar și temperaturile reduse din timpul înfloritului au afectat polenizarea.
Cele mai mari impedimente ce țin de realizarea exporturilor pe piețe țintă, sunt reflectate prin calitatea materialului genetic.
Nucile moldovenești, de calitate, sunt solicitate pe piețele externe. Țări cum ar fi Italia, Spania, Germania doresc să importe cantități importante.
Comentarii