Sezonul de recoltare a fructelor și legumelor este pe sfârșite, totuși, subiectul păstrării corespunzătoare în camerele de răcire sau de prerăcire rămâne a fi un subiect foarte actual.
Ori, cu fiecare an auzim tot mai des că recoltele puse la păstrare nu mai au calitatea așteptată, sau și mai rău, produsele se alterează la rece.
Sergiu Caldari, Inginer-Frigotehnist, cu o vastă expertiză în domeniul „frigului”, specialist post-recoltare și depozitare, susține că cheia soluționării acestei probleme stă, de fapt, în cunoașterea și respectarea principalelor norme de depozitare.
Sergiu Caldari spune că în fiecare an ar trebui să se revină asupra informației, recomandărilor despre depozitarea, stocarea și păstrarea corectă a mărfii.
Majoritatea agricultorilor cred că dacă lucrează instalația frigorifică este suficient pentru o păstrare corespunzătoare. De fapt, pe lângă capacitatea frigorifică care se proiectează, un rol important îl are și circulația corectă a aerului în sine, iar circulația aerului poate avea loc doar atunci când se respectă parametri de distanță și toleranța de încărcare, despre care a pomenit mai sus Sergiu Caldari.
Specialistul recomandă producătorilor sau proprietarilor de depozite frigorifice să acorde o atenție deosebită inclusiv procesului de igienizare a camerelor de păstrare, înainte de depozitarea fructelor.
Comentarii