‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 9 mai, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi utile pentru păstrarea corectă a fructelor în depozitele frigorifice

Sfaturi utile pentru păstrarea corectă a fructelor în depozitele frigorifice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sezonul de recoltare a fructelor și legumelor este pe sfârșite, totuși, subiectul păstrării corespunzătoare în camerele de răcire sau de prerăcire rămâne a fi un subiect foarte actual.

Ori, cu fiecare an auzim tot mai des că recoltele puse la păstrare nu mai au calitatea așteptată, sau și mai rău, produsele se alterează la rece. 

Sergiu Caldari, Inginer-Frigotehnist, cu o vastă expertiză în domeniul „frigului”, specialist post-recoltare și depozitare,  susține că cheia soluționării acestei probleme stă, de fapt, în cunoașterea și respectarea principalelor norme de depozitare.

„Matematica este destul de simplă, de fapt, pornind de la faptul că fluctuația de cadre este una continuă, iar responsabilul de depozitare nu este o persoană școlarizată, care să cunoască detaliile tehnice ale depozitului frigorific. De cele mai multe ori, proprietarul depozitului consideră că depozitarul sau persoana care încarcă marfa în depozit, cunoaște tot ce se referă la normele de păstrare a mărfii. Însă, în realitate, persoanele responsabile, nu știu aceste informații atât de necesare. Aceasta, până la urmă reprezintă principala problemă care duce la stocarea și depozitarea incorectă a fructelor sau la alterarea lor”.

Sergiu Caldari spune că în fiecare an ar trebui să se revină asupra informației, recomandărilor despre depozitarea, stocarea și păstrarea corectă a mărfii. 

„Depozitul este proiectat pentru o anumită cantitate de produse, însă proprietarul, din anumite motive personale, absolut nejustificate, nu respectă aceste cantități și de cele mai multe ori pune la păstrare cantități mult mai mari și astfel, prin supraîncarcarea camerelor frigorifice, favorizează procesul de alterare a produselor. Chiar dacă, proprietarii de depozite frigorifice, cunosc toate aceste detalii, totuși, depozitează o cantitate mai mare în pofida tuturor recomandărilor noastre.

Ulterior, auzim diverse reproșuri că depozitul frigorific nu funcționează corect sau e defect. Unele companii care construiesc depozitele frigorifice prezintă proprietarului unele recomandări, scheme preferențiale de păstrare, referitoare la toleranța maximă de încărcare, proprietarului nu îi rămâne decât să le aplice corespunzător și să le respecte, cunoscându-le”.

Majoritatea agricultorilor cred că dacă lucrează instalația frigorifică este suficient pentru o păstrare corespunzătoare. De fapt, pe lângă capacitatea frigorifică care se proiectează, un rol important îl are și circulația corectă a aerului în sine, iar circulația aerului poate avea loc doar atunci când se respectă parametri de distanță și toleranța de încărcare, despre care a pomenit mai sus Sergiu Caldari. 

„Lipsa circulației aerului poate provoca un șir vast de diverse probleme. Chiar dacă admitem că pe perimetrul paleților depozitați aerul pătrunde, dar în mijlocul paleților se creează un loc de stagnare unde se acumulează CO2 și etilenă, iar CO2 provoacă arsuri, mucegai, având și alte efecte negative asupra fructelor depozitate. Altfel spus, din cauza circulației proaste a aerului au loc pierderi considerabile din recolta depozitată”. 

Specialistul recomandă producătorilor sau proprietarilor de depozite frigorifice să acorde o atenție deosebită inclusiv procesului de igienizare a camerelor de păstrare, înainte de depozitarea fructelor. 

„Din cauza iresponsabilității proprietarilor depozitelor frigorifice nu avem în final calitatea scontată a produselor puse la păstrare. Ori de câte ori am posibilitatea amintesc despre aceste recomandări sau reguli, dacă vreți, dar cu părere de rău, puțini sunt cei care le aud la timp și respectă. Tinerii sunt mult mai atenți la aceste reguli, respectiv au și succese mai vizibile”.

Depozitare incorectă
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›