Producerea fructelor reprezintă o provocare deosebită pentru pomicultori, în condițiile în care fiecare an vine cu noi provocări ce ține de asigurarea protecției plantelor într-un mod sustenabil.
Bayer Expert Forum Pomicultura din 2022 a venit cu recomandări valoroase pentru fermierii din Moldova și România, privind momentele cheie de care trebuie să țină cont producătorii de fructe în această perioadă – tratamentele și tăierile în livezi.
Realizând corect lucrările din această perioadă, reducem semnificativ rezerva de boli și dăunători pentru acest sezon.
În acest articol vom prezenta câteva recomandări realizate de către Laurențiu Florin Petrache, responsabil culturi horticole Bayer România și Republica Moldova despre tratamentele realizate în perioada de repaus.
Prin tratamente realizate în repausul vegetativ la pomii fructiferi se urmăresc mai multe aspecte: obținerea pomilor sănătoși, stimularea cicatrizării rănilor, sporirea rezistenței la îngheț, dar și distrugerea rezervei de boli și dăunători.
În cazul în care toamna a fost generoasă în precipitații, pomii nu reușesc să-și matureze suficient organele pentru a rezista la îngheț, astfel tratamentele din perioada de repaus vin să soluționeze inclusiv această problemă.
Tratamentele se fac după o monitorizare a stării livezilor. La 2 săptămâni după tratament se evaluează eficiența acestuia.
Pentru produsele solide, cele mai recomandate de aplicat în această perioadă de repaus și primăvara devreme sunt formulările WG – granule dispersabile și PU – pudra umectabilă, pentru formulările lichide (produse pe bază de apă) cele mai recomandate în perioada de repaus este SC – suspensie concentrat, iar pentru formulările uleioase EC – concentrat emulsionabil.
Ce ține de tratamentele realizate cu produse pe bază de cupru, sunt recomandate în această perioadă cele ce au drept substanță activă hidroxidul de cupru, formulare solidă, iar apoi formulările lichide – în special în fazele de urechiușe de șoarece.
Fermierii nu ar trebui să uite nici de tratamentele cu produse ce conțin drept substanță activă sulful. Acesta este eficient în prevenirea făinării, dar are și efect secundar asupra rapănului.
În plus, combate eficient acarienii, însă afectează fauna utilă din livezi, de aceea tratamentele cu acest produs trebuie evitate în cazul prezenței acesteia.
Despre cum determinăm exact momentul optim de realizare a tratamentelor în livezi și cu ce produse realizăm tratamentul în această perioadă aflați de la în următorul video:
Ce ține de produsele Bayer recomandate pentru tratamente la pomi, amintim despre principalele produse și noutăți Bayer:
Luna Care – fungicid pentru combaterea bolilor la măr și păr. Un rol deosebit pe care îl are produsul este acela că asigură creșterea rezistenței mugurilor de rod la îngheț cu aproximativ 2 grade Celsius. În acest sens, este recomandat a fi aplicat la diferențierea mugurilor sau după ce aceștia au diferențiat (BBCH 72), însă tratamentele pentru controlul bolilor pot fi aplicate după faza de sfârșit de înforit (BBCH 70).
Sivanto Prime 200 SL – insecticid inovativ destinat controlului insectelor dăunatoare la măr, legume (tomate, vinete, ardei, castraveţi, dovlecei, salată), flori bulboase și plante ornamentale cultivate în spaţii protejate.
Serenade® ASO – produs ce poate fi utilizat în producția ecologică, fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă de zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafiri.
Decis Trap capcane gata de utilizare pentru atragerea și combaterea muștei cireșelor.