Rapița, una dintre culturile ce poate asigura profit bun fermierilor, este expusă riscului de a fi afectată de diverși agenți patogeni. Nemijlocit, aceștia influențează producția finală a culturii – factorul cheie pentru fermieri.
Pierderile produse de boli în cultura de rapiță constituie, în medie, 10-15%, dar pot și compromite cultura.
Putregaiul negru, putregaiul cenușiu, mana, pătările, făinarea, alternarioza și alte boli pot afecta cultura de rapiță pe parcursul sezonului, astfel încât măsurile de prevenire și combatere devin esențiale.
Una dintre cele mai periculoase boli pentru cultura de rapiță este putregaiul alb (provocat de Sclerotinia sclerotiorum).
Elena Trotuș, cercetător științific, gradul I, SCDA Secuieni-Iași, în cadrul Bayer Expert Forum Rapiță 2022, a explicat principalele particularități ale bolii putregaiul alb, dar și alte boli ce pot fi întâlnite în cultura de rapiță.
Putregaiul alb este răspândit în toate zonele de cultură ale rapiței, florii-soarelui, rapiței, cânepii, dar și alte specii cultivate.
Cum se dezvoltă putregaiul alb la rapiță
Putregaiul alb este o ciupercă ce se dezvoltă la nivelul solului și care, datorită scleroților, se transmite de la un an la altul. Scleroții pot rămâne în sol, în masa vegetală rămasă de la cultură sau în materialul semincer.
În continuare, prezentăm dezvoltarea putregaiului alb la cultura de rapiță:
Primăvara, în a doua jumătate a lunii aprilie, începutul lunii mai, când în sol există condiții favorabile (umiditate și temperatură ridicate), scleroții germinează.
La suprafața solului se formează organele de fructificare – apotecii cu ascospori. Ascosporii se răspândesc rapid datorită vântului sau picăturilor de apă în cultură sau chiar pot fi aduși de vânt de pe alte loturi.
Ajunși pe plantă, ascosporii formează hife, pătrund în interiorul acesteia, infectând-o. Pe măsură ce ciuperca se dezvoltă, evoluează, la exteriorul plantei apar simptomele caracteristice putregaiului alb.
Important! Infecția se manifestă în fenofaza de înflorit, rar înaintea acestei fenofaze, simptomele sunt vizibile cu ochiul liber.
Mai întâi, pe organele plantei apar pete de decolorare, aspect de opăreală, pe care, în condiții de umezeală, se formează o pâslă albicioasă.
În interiorul plantei de rapiță, în zona atacată, țesutul plantei se usucă, în măduvă se formează scleroții (organe de transmitere a bolii de la un an la altul).
Important! Durata de viață a scleroților de până la 7-8 ani.
Plantele atacate stagnează în creștere, porțiunile atacate se usucă, devin fragile, iar, într-un final, plantele cad pe sol, maturizându-se prematur.
Pentru a preveni răspândirea bolii putregaiul alb, dar și altor boli la rapiță, este important să:
- respectăm rotația culturii, excludem din rotație plantele ca floarea-soarelui, soia;
- cultivăm hibrizi cu toleranță bună la acest agent patogen;
- realizăm fertilizarea fazială cu îngrășăminte cu azot pentru a reduce procentul de germinare a scleroților;
- combatem buruienile;
- realizăm tratamente preventive în vegetație;
- curățăm utilajele de recoltat, cele de realizare a tratamentelor, fiind o sursă de răspândire a infecției.
În prezent, în Europa nu există niciun hibrid rezistent la putregaiul alb, astfel, este extrem de importantă prevenirea răspândirii bolii și realizarea tratamentelor la timp. În schimb, pentru alte boli ale rapiței, cum ar fi putregaiul negru/Phoma sp., hibrizii Bayer prezintă rezistență până la rasa RML7.
Rezultate bune la capitolul toleranță la boli demonstrează an de an hibridul DK Exception. În 2021, acest hibrid a asigurat cele mai mari recolte în mai multe ferme din țară. De exemplu, în cadrul SRL „Dîngenarul” recolta obținută a fost de 4,2-4,4 tone/ha.
O altă caracteristică importantă pentru hibridul DK Exception este utilizarea eficientă a azotului, mai cu seama în condițiile actuale, când prețul îngraășămintelor a crescut considerabil.
Tratamente pentru prevenirea bolilor la rapiță
O metodă eficientă de prevenire a răspândirii mai multor patogeni în cultura de rapiță este tratarea semințelor. În acest sens, fungicidul Scenic Gold 350 FS aplicat la tratarea semințelor asigură combaterea bolilor care se transmit prin sămânţă la rapița de toamnă.
Ulterior, este recomandat un tratament toamna pentru combaterea putregaiului negru (Phoma lingam), dar și creşterea rezistenţei plantelor la iernare aplicând în faza de 4-6 frunze ale culturii produsul Folicur® Solo 250 EW (0,5 l/ha).
Primăvara, pentru controlul bolilor cum ar fi putregaiul negru, putregaiul alb, alternarioza, făinarea sau putregaiul cenușiu, este recomandat a realiza primul tratament cu produsul Tilmor® 240 EC.
Timor se aplică în vegetație, pe întreaga suprafață, numai cu echipament terestru, la avertizare, de preferat preventiv sau la începutul apariției primelor simptome, primăvara până la înflorit (de la BBCH 51 până la BBCH 59).
În perioada de vegetație, putregaiul alb și pătarea brună pot fi menținute sub control utilizând și fungicidul Propulse 250 SE aplicat în doza de 1 l/ha.
Propulse se aplică preventiv în vegetație din momentul apariției bobocilor florali încă nedeschiși până la sfârșitul înfloritului.
Momentul optim de aplicare al fungicidului Propulse este atunci când sunt deschise 25-50% din flori, până în momentul în care până la 50% din florile de pe racemul principal sunt deschise, iar petalele primelor flori înflorite încep să cadă.
Perioada de absorbție în plantă este de jumătate de oră până la o oră de la aplicare, după care eventualele ploi survenite nu îi afectează eficacitatea.
Tratamente pentru combaterea dăunătorilor în cultura de rapiță
La instalarea temperaturii de +9 grade Celsius, la cultura de rapiță poate apărea dăunătorul gărgărița tulpinilor. Pentru combaterea acestui dăunător, dar și a gândacului lucios, țânțarului silicvelor sau a afidelor, este recomandat un tratament cu produsul Decis® Expert 100 EC (75 ml/ha) sau Decis F-luxx (0,5 l/ha) – nouă formulă a produselor din faimoasa familie „DECIS”. Detalii aici.