joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoCartoful Râșcovean sau cum producătorii unui sat din Moldova au decis să producă cartof...

Cartoful Râșcovean sau cum producătorii unui sat din Moldova au decis să producă cartof eco și natural

Recomandate

Satul Rîșcova de la Criuleni este bine cunoscut în rândul persoanelor care apreciază produsele crescute natural sau ecologic, în special cartoful.

O bună parte din locuitorii acestuia produc cartofi de ani buni, probabil, datorită posibilității irigării, dar și tradițiilor. În 2018, când a fost organizată prima ediție a sărbătorii rurale Toamna Cartofului la Rîșcova, a apărut ideea mobilizării producătorilor de cartof pentru dezvoltarea unui proiect deosebit pentru Moldova.

„Ideea a fost de a convinge micii fermieri să crească cartof natural folosind practici din agricultura eco, iar cu timpul să se certifice. Cartoful este unul dintre alimentele de bază. Pe piață erau producători de salate, verdețuri, roșii în conversie ecologică, dar se simțea o nevoie acută de produse de bază ecologice: pâine, cartof, sfeclă, morcov, usturoi sau ceapă. De aici și am decis că ar trebui să promovăm activ această cultură”, povestește Daniela Luca, unul dintre coordonatorii proiectului.

Ei bine, ținând cont de faptul că noțiunea de ecologic pe mulți „sperie” la început și producătorii au fost puțin sceptici când au aflat ideea. Cu toate acestea, în primul an, 5 dintre aceștia au acceptat provocarea de a crește cartof natural.

„În primul an au fost 5 producători, iar în al doilea doar 3. Spre regret, era o problemă și la capitolul surse de informații și practici de cultivare a cartofului ecologic. Astfel, unii au cedat. În schimb, alți doi producători din Moldova au decis să se alăture proiectului, ceea ce ne-a oferit și posibilitatea de a testa producerea naturală sau ecologică în diferite zone”.

Pe lângă faptul că pentru prima dată mai mulți producători au aflat despre practicile ecologice de cultivare, proiectele ce promovează agricultura ecologică au oferit suport pentru realizarea materialelor informative utile fermierilor.

Spre exemplu, pe acest link găsiți informații despre cum să producem cartofi extratimpurii ecologici, infografic realizat în cadrul proiectului InfOrganic.

Iar în următorul video puteți afla mai multe recomandări privind cultivarea cartofilor eco și cum să-i protejați de principalul dăunător – gândacul de Colorado:

Care sunt concluziile proiectului:

  • pe piața locală se atestă o cerere sporită pentru produse ecologice de bază, inclusiv cartof;
  • consumatorii sunt gata să ofere un preț de până la 4 ori mai mare pentru produse eco sau naturale;
  • o problemă acută este lipsa materialului semincer de calitate, care permite să prevenim diferite boli ce pot apărea în cultură;
  • cel mai avantajos economic și agrotehnic: cartoful extratimpuriu crescut în seră: nu a necesitat protecție, roada a fost foarte bună, iar prețul de comercializare atractiv pentru cultivatori.

La moment, 3 fermieri se află în conversie ecologică și cresc în continuare cartof:

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A.O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco