A fost publicat Raportul ecologic pe țară. Potrivit acestuia, în 2019, au fost înregistrate 152 de companii certificate ecologic (inclusiv în conversie), în mare parte producători, dar și aproximativ 10 comercianți și/sau procesatori.
Peste două treimi sunt certificate de către Organisme de Certificare (OC) internaționale, ceea ce înseamnă că exportă activ în UE. Sub o treime sunt certificate doar de cele două
OC naționale, adică fie produc doar pentru piața locală,
fie nu au încă o recoltă exportabilă.
Atlasul Agriculturii Ecologice, publicat în 2020, indică o suprafață ecologică (inclusiv în conversie) de 28.547 ha. Aceasta ar reprezenta 1,1% din suprafața agricolă a Moldovei.
Câți producători eco sunt în Moldova
Dintre cei 152 de producători ecologici din Moldova aproape toți cultivă plante, cu excepția a 26 de apicultori (cu aproximativ 7200 de stupi ecologici). Cel mai mare producător, Rostan SRL, cu producere în Transnistria, cultivă culturi ecologice pe 6740 ha, în timp ce, cei 65 de producători ecologici, membri ai MOVCA operează în medie fiecare aproximativ 100 ha.
Potrivit Atlasului Agriculturii Ecologice, cele 28.547 ha de teren agricol ecologic sunt alcătuite din 77% culturi arabile, 20% culturi pomicole și 3% plante medicinale și aromatice.
Producția ecologică estimată și a exporturile ecologice moldovenești către UE 2019
Raportul ecologic pe țară, disponibil pe acest link.