Criza economică globală, dar și războiul din Ucraina afectează grav sectorul agricol din țara noastră. La începutul sezonului fructificării căpșunelor devine tot mai actuală problema comercializării culturilor bacifere, mai ales că principala piață de desfacere pentru aceste fructe este Federația Rusă.
Aneta Ganenco, președintele Asociație Pomușoarele Moldovei, susține că sectorul de producere a culturilor bacifere în Republica Moldova prezintă cea mai dinamică creștere din sectorul horticol. Dezvoltarea rapidă este impulsionată inclusiv de creșterea cererii de bacifere pe piață.
Prețul este unul competitiv și oferă posibilitatea de a produce pe suprafețe relativ mici, asigurând un venit constant, în special pentru populația din zonele rurale.
Piețele tradiționale de export a pomușoarelor din țara noastră sunt în mare parte Federația Rusă, Polonia, Belarus.
Producătorii și exportatorii de bacifere spun că se vor orienta spre piața din UE, în special România, dacă calitatea obținută le va permite acest lucru.
O altă alternativă o reprezintă și conlucrarea cu companiile de procesare, care au menționat că sunt deschise pentru colaborare.
‹ adv ›
Oleg Mereacre, producător, a comunicat că a început să cultive căpșune în anul 2013 și pe parcursul a tot extins suprafețele.
Zinaida Plămădeală, administratoarea Cooperativei Berries Group a menționat că sezonul 2022 va fi unul destul de complicat, dar producătorii trebuie să pună accent pe calitate.
Petru Colța, producător și exportator a spus că în anul trecut au exportat circa 400 de tone de căpșune, dintre care 300 de tone pe piața din Federația Rusă, 100 de tone în România.
Potrivit Asociației „Pomușoarele Moldovei”, în Republica Moldova sunt aproximativ 660 de producători de pomușoare, dintre care 100 în regiunea Transnistreană și 20 de exportatori.
Comentarii