‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 3 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducători de căpșune: În acest sezon ne vom orienta spre piața UE, în special...

Producători de căpșune: În acest sezon ne vom orienta spre piața UE, în special România

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Criza economică globală, dar și războiul din Ucraina afectează grav sectorul agricol din țara noastră. La începutul sezonului fructificării căpșunelor devine tot mai actuală problema comercializării culturilor bacifere, mai ales că principala piață de desfacere pentru aceste fructe este Federația Rusă.

Aneta Ganenco, președintele Asociație Pomușoarele Moldovei, susține că sectorul de producere a culturilor bacifere în Republica Moldova prezintă cea mai dinamică creștere din sectorul horticol. Dezvoltarea rapidă este impulsionată inclusiv de creșterea cererii de bacifere pe piață. 

Prețul este unul competitiv și oferă posibilitatea de a produce pe suprafețe relativ mici, asigurând un venit constant, în special pentru populația din zonele rurale. 

„Dacă e să comparăm dinamica suprafețelor începând cu anul 2014 constatăm că,acestea practic s-a dublat. În anul 2019 suprafața totală ocupată de culturile bacifere constituia circa 4,1 mii de hectare, căpșunului revenindu-i peste două mii de ha, fiind urmat de zmeur, coacăz negru, mur. La moment, se observă o tendință de limitare a suprafețelor existente și de sporire a atenției asupra tehnologiilor de cultivare, diversificării sortimentului, respectiv de creștere a productivității ”.

‹ adv ›

Piețele tradiționale de export a pomușoarelor din țara noastră sunt în mare parte Federația Rusă, Polonia, Belarus. 

„Totodată, Moldova importă anumite fructe, inclusiv căpșune, la începutul sezonului din Turcia și Grecia, unde perioada de fructificare este mai devreme decât în țara noastră. Căpșunile importante sunt din teren deschis, respectiv prețul este mai mic. La noi, primele căpșune sunt din teren protejat și au un preț mai mare. În anul curent, prețul a fost influențat și de scumpirile la carburanți, la produsele de uz fitosanitar”.   

Producătorii și exportatorii de bacifere spun că se vor orienta spre piața din UE, în special România, dacă calitatea obținută le va permite acest lucru.

O altă alternativă o reprezintă și conlucrarea cu companiile de procesare, care au menționat că sunt deschise pentru colaborare. 

‹ adv ›

Oleg Mereacre, producător, a comunicat că a început să cultive căpșune în anul 2013 și pe parcursul a tot extins suprafețele. 

„De prin anii 2014-2015 am început să ducem discuții cu reprezentanți din Polonia, care ne recomandau să trecem la producerea căpșunelor în teren protejat. Acum am înțeles că viitorul este producerea în teren protejat, dacă ne referim la căpșunele pentru comercializare în stare proaspătă. Astfel, poți garanta o cantitate anumită de fructe, de o calitate înaltă. Producerea în câmp deschisă înseamnă asumarea mai multor factori de risc. Cred că putem investi în sere mai ieftine, care nu necesită investiții foarte mari. Producătorii trebuie să se orienteze spre soiuri noi, productive”. 

Zinaida Plămădeală, administratoarea Cooperativei Berries Group a menționat că sezonul 2022 va fi unul destul de complicat, dar producătorii trebuie să pună accent pe calitate.  

„Suntem o Cooperativă formată din 5 producători și cultivăm căpșune, dar mai nou am construit și o pepinieră pentru producerea materialului săditor. Credem că sezonul 2022 va fi unul destul de complicat. Întâmpinăm greutăți, la fel ca și ceilalți producători agricoli, la capitolul creșterii costului de producere, provocat de majorările semnificative la produsele de uz fitosanitar, carburanți, fertilizanți. La fel, situația din țara vecină, Ucraina, dar și la nivel mondial, pune sub semnul întrebării piața principală de desfacere, care era Federația Rusă și țările CSI. Ne confruntăm și cu insuficiența resurselor umane. Sperăm că vom avea un produs calitativ, pentru că doar așa putem conta să găsim și cumpărătorul. Planificăm să investim în soiuri noi, tehnologii ca să putem asigura o calitate înaltă a producției, dar și să învățăm să facem un alt tip de agricultură, unde influența factorului uman și a celui de mediu să fie redus la minim, astfel să fim competitivi”. 

Petru Colța, producător și exportator a spus că în anul trecut au exportat circa 400 de tone de căpșune, dintre care 300 de tone pe piața din Federația Rusă, 100 de tone în România. 

„În anul acesta, partenerii din Rusia au manifestat interes de a procura căpșune, dar există problema livrării. Sperăm să putem comercializa pe piața din UE, în special în România, dar rămâne de văzut ce calitate vom obține”.

‹ adv ›

Potrivit Asociației „Pomușoarele Moldovei”, în Republica Moldova sunt aproximativ 660 de producători de pomușoare, dintre care 100 în regiunea Transnistreană și 20 de exportatori.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›