‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 13 ianuarie, 2025
3.9 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPreședintele Asociației Exportatorilor de Miere din Moldova: „Situația privind prețurile s-ar putea schimba în...

Președintele Asociației Exportatorilor de Miere din Moldova: „Situația privind prețurile s-ar putea schimba în luna august”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Condițiile climatice din acest an au dus la scăderea esențială a producției de miere la nivel local. La moment, date privind diminuarea cantității de miere obținute încă nu sunt disponibile, însă unii apicultori estimează reduceri cu până la 50%, comparativ cu anul 2021.

Situația este relativ bună pentru producția de miere de salcâm, în schimb pentru alte varietăți, cum ar fi mierea de tei sau mierea de floarea-soarelui, estimările sunt destul de reduse.

Pe de altă parte, pentru majoritatea inputurilor necesare în apicultură prețurile s-au majorat în acest sezon, urmare în special a războiului din Ucraina.

‹ adv ›

Astfel, apicultorii speră la un preț bun de comercializare a mierii de albine. Totuși, în ciuda așteptărilor acestora, la moment, piața mierii se află într-o recensiune.

Am discutat cu Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, pentru a afla mai multe despre situația actuală pe piața externă și care sunt prognozele în acest sezon, în condițiile în care o bună parte din mierea produsă în Moldova este exportată.

*Potrivit datelor oficiale, din cele aproximativ 5 mii de tone de miere produse în Moldova în 2021, 3,5 mii de tone au fost exportate, în special în țările UE.

„Sezonul 2022 este foarte anevoios, drept urmare a problemelor din ultimii ani, dar și a problemelor generate de schimbările climatice. Am purtat ceva negocieri cu traderi din UE, potrivit cărora puterea de cumpărare a scăzut. Respectiv, mierea, nefiind un produs de primă necesitate, este cumpărată în cantități mai mici. Cumpărătorii nu acceptă majorarea prețurilor în rețelele comerciale, iar atât apicultorii, cât și exportatorii nu pot să vândă mierea la același preț, atât costurile de producere, cât și cele de transport crescând esențial, ne-a spus Vasile Dolghieru.

‹ adv ›

Potrivit lui, majoritatea furnizorilor și procesatorilor din UE susțin că nu pot majora prețul, propunând prețurile de anul trecut, iar unii chiar mai mici, argumentând că au cheltuieli mai mari, în special pentru gaz, energie electrică și altele.

În aceste condiții, livrarea mierii pe piețele externe la momentul actual devine neavantajoasă.

„A crescut esențial prețul recipientelor în care este transportată mierea, iar a transportului mai mult decât s-a dublat, dar și cheltuielile de procesare s-au majorat. Astfel, chiar și obținând prețul de anul trecut, nu este avantajoasă comercializarea”, explică Vasile Dolghieru.

Potrivit Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, pentru mierea de tei și salvie, prognozele sunt destul de sumbre, pentru mai multe zone cantitatea de miere fiind suficientă doar pentru hrana albinelor. Pentru mierea de floarea-soarelui, cultură afectată de secetă, estimările sunt la fel foarte reduse.

„Situația devine tot mai problematică din cauza secetei. Apicultorii obțin în acest an miere tot mai puțină, urmând floarea-soarelui. Cred că ne așteaptă o recensiune fără precedent, din cauza cheltuielilor pe care le suportă apicultorii și lipsei sursei de acoperire a acestora. Sperăm mult să fie precipitații pentru a îmbunătăți situația cu flora spontană, altfel, în a treia decadă a lunii iulie, va trebui să începem administrarea hranei la albine pentru a le asigura necesarul nutritiv”, a menționat Ion Maxim, reprezentantul Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova.

‹ adv ›

Întrebat când se va stabiliza piața, Vasile Dolghieru a menționat că aceasta s-ar putea întâmpla abia după recoltarea mierii poliflore, perioadă în care vor fi cunoscute cantitățile de miere disponibile.

„Evident, vor exista anumite tranzacții pe piață în perioada următoare, fie vorbim de faptul că vor fi necesare anumite cantități de miere în mod urgent, fie unii apicultori/exportatori vor avea nevoie de bani.

Totuși, schimbări urmează, cred, abia la sfârșitul lunii august, când se va analiza producția de miere în Europa, prețurile și situația pe piață se vor schimba. Când va fi analizată cererea și oferta disponibilă, există probabilitatea că vor fi oferite prețuri mai bune pentru mierea de salcâm, în condițiile în care pentru alte tipuri de miere sunt cantități limitate disponibile. Însă, vom vedea cum vor evolua lucrurile pe piață”, a conchis Vasile Dolghieru.

Cele mai mari cantități de miere naturală din Republica Moldova se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia, Germania.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›